Nedavno je grupa Brigand predstavila svoj drugi singl sa albuma "Iza crne duge" za pesmu "Ugljenik". Želeli smo da vest o ovom spotu upotpunimo izjavom članova benda, ali kako je Velibor u tom trenutku bio zauzet, obećao je da će se odužiti tekstom za naš sajt vezanim za tu pesmu. I evo ga, "Ugljenik" je pred vama. Iz prvog lica, Velibor govori o snimanju samog spota ali i samoj pesmi.


— Pošto nas je zadesio uspeh i jako dobar prijem ploče „Iza Crne Duge“ (Dallas Records 2020.) kao i prvog singla „Milioneri Protiv Milijardera“ (u režiji Nemanje Đorđevića) koji je recimo osvojio prvo mesto na top listama Bunta i Gruvanja i bio redovan na Hitu 202, sasvim logičan korak je bio da se uradi i spot broj 2.

Međutim, novonastala situacija sa Korona virusom je dodatno zakomplikovala stvari i stvorila čudnu vrstu vakuuma (nije mi jasno kako neki poput Miki Mausa 2008. koji je pričao da je SEKA ekonomska šansa za Srbiju pričaju da je Korona šansa za muzičku industriju ja stvarno ne vidim da će ovo išta dobro doneti ionako sjebanoj sceni, pre bih rekao da će posle ovoga svi dublje u svoje „rovove“ ali šta je tu je).

U tim danima dokolice, odlučio sam da spojim „lepo i korisno“ i sam izrežiram i napravim spot za pesmu Ugljenik, o kojoj smo već i ranije govorili kao potencijalnom sledećem singlu sa albuma. Nisam raspolagao sa mnogo materijala, imao sam taj live snimak benda iz Lazareva sa Lazarus Festa koji je jedna mnogo interesantna priča, i to je to. Obzirom da sam veliki fan starih animiranih filmova (bend se čak po tome spominje i u jednom milionskom klipu na kanalu blameitonjorge), potražio sam šta je to u public domainu što bi se moglo iskoristiti i ispravno montirati i naišao sam na najstarije crtane filmove mačka Feliksa. Ta „Whoos Whopee“ epizoda je zapravo crtani koji ismeva period prohibicije, i morao sam da ga permutujem i prilagodim ideji spota. Dodao sam i neke svoje stare snimke i pentranja po Smederevskoj tvrđavi i animaciju hidre sa albuma koju sam ranije uradio.

Hidra sa omota poslednjeg albuma
Najgore za snimanje su bile moje scene u kadi. Napravio sam providnu platformu od stakla za vagu i stalka za gitaru, pustio vodu i onako go se jedva zavukao u kadu ispod dasaka koje su to sve držale. Pošto sam sam sebe snimao, da me je neko gledao šta radim, pomislio bi da sam totalni kreten i psihopata. Ali rezultat je bio dobar, Stefanu i Milanu kao i nekim drugim ludima oko mene se dopao spot i odlučili smo da ga lansiramo. Preko svega toga sam u After Effectsu nalepio gomilu filtera kako bi to izgledalo još šizofrenije i luđe jer sam se od malih nogu ložio na one stare alternativne MTV spotove koji su svi izgledali kao da su sa nekog popucalog VHS-a. Mislim da danas malo nedostaje te „vizuelne hrskavosti“ i u spotovima, i u video igrama, i u animiranim filmovima. Takve stvari te formiraju i ti se time odužuješ njima.

Što se same pesme tiče, to je jedna od onih ličnijih, intimnijih pesama koja govori o nemogućnosti nekog ko se bavi umetnošću da se pokaže pred svetom i narodom, to je pesma o vezanim rukama i mogućoj krajnjoj opciji usled svega toga, mnogo smo haosa na gitarama pravili tad. Postoji i mala anegdota vezana baš za ovu pesmu. U toku snimanja tih zadnjih fidbek gitara i puštanja mikrofonije za sam kraj pesme, u jednom trenutku pojačalo je toliko glasno „puklo“ da je pogasilo i miksetu i kompjuter i sve. Ali je sam snimak tog malog strujnog udara ostao i mi smo ga naravno ostavili za sam kraj pesme. Ovo je verovatno pesma koju sam najagresivnije ikada snimio i odsvirao u životu.

Ja se nadam da će ovaj spot zaživeti i pomoći nam da prebrodimo ovaj period bez svirki, jer bi bilo zaista bezveze da tri godine našeg truda ostanu bez ubranih plodova. Ali i to bi mogla biti realnost, jer ja nešto nisam siguran da se ta famozna Korona na jesen opet neće vratiti.