BRIGAND: „Milioneri protiv milijardera“ nije pesma o političarima, ovo je pesma o ljudima koji glasaju za njih



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Kultni pančevačko-beogradski sastav Brigand, objavio je svoj novi, treći po redu studijski album „Iza crne duge“. Izdavač je Dallas Records a produkciju potpisuju sami članovi benda: Velibor Nikolić (gitara, vokal), Stefan Gaćeša (bass gitara, klavijature) i Milan Sarić (bubnjevi).


Album, snimljen 2019., donosi devet novih pesama i sada je prvi put u njihovom radu primetan ozbiljniji uticaj osamdesetih. Prožet je shoegaze gitarama, teksturama efekata i sa jasnom ritmičkom podlogom (Cocteau Twins, My Bloody Valentine, Jandek, loveliescrushing), a novi uticaji benda oslonjaju se na raniju anternative/doom osnovu (Neurosis, Soundgarden, Sonic Youth, Swans, Jesu). Jaki i metaforčni tekstovi ovog puta okrenuti i „na spolja“ i „iznutra“.

Album čini tematski zaokružena celina koja govori o zamišljenom putu čoveka sa „one strane duge“, gde ga dočekuje 21. vek u tranzicionom društvu sa vladavinom tzv. „četvrtog staleža“.

Za artwork je odgovaran Marko Adamović (koji potpisuje i sve prethodne omote grupe), a u promotivne svrhe snimljen je i spot za pesmu „Milioneri protiv milijardera“ u režiji Nemanje Đorđevića.

Pitali smo Velibora, frontmena sastava Brigand da nam malo približi samu pesmu.

— Pesma „Milioneri Protiv Milijardera“ je pretposlednja koja je nastajala u tim sesijama u beogradskom studiju „High Voltage“ u Jugošpedu. Igrao sam se farbama pedala i pokušavao da ih provučem kroz što jednostavniji set akorada, a da bude što pevljivije, i u jednom trenutku je samo kliknuo taj refren. Muzički smo želeli da bude što je moguće jednostavnija, i mislim da su Stefan i Milan jasnom ritmičkom podlogom doprineli tome.

Sama pesma nije striktno o dolarima i evrima, već o tome kako se uspešni ljudi odnose prema neuspešnima, ali bez ikakvog moralisanja. Naslov pesme mi je došao na pamet kada sam pre par godina pročitao članak kako jedan poznati svetski rok muzičar kritikuje američkog predsednika, uzviknuo sam: „pogledaj ovog milionera kako se žali na ovog milijardera!“. Jednostavno, jedna hladna i nadam se realna slika sveta bez zanosa i onoga „kako bi trebalo da bude“ već kako „jeste“.

Znali smo odmah da je ovo pesma koja ima najveći potencijal da bude singl, jer ima pop-formu, ali opet taj blago britanski zvuk je daleko od truba i vašarske zabave, pa opet nismo bili sigurni kako će to sve proći.

Spot je sniman u jednoj napuštenoj fabrici u Pančevu (u režiji poznatog rok fotografa Nemanje Đorđevića), i mislim da je lokacija super jer me mnogo podseća na Fallout serijal koji mnogo volim a Bogu hvala u Pančevu ima sve više takvih mesta. I to sve to kroz vizuru mlade devojke (glumica Milica Milojković) koja na kraju jede Sveti Gral „prosečnog srpskog građanina“ – sendvič.

I da. Mislim da je važno da se jedan rok bend bavi ozbiljnim stvarima u svojim pesmama (bilo lično ili društveno ali bez moralisanja), u poslednjih par godina previše je površnosti i zabave u rok tekstovima i mene to nervira, čak se i disko muzika trpa u alternativni rok. Ovo nije pesma o političarima, ovo je pesma o ljudima koji glasaju za njih. Ovo je pesma koja govori o onome u šta smo se pretvorili.





Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva