Serj Tankian je već godinama na tapetu fanova njegovog bivšeg benda System Of A Down, koji najveću krivicu što bend ne snima nove albume, pripisuje njemu.


Činjenica da više neće zajedno stvarati sjajnu muziku, potaknula je glasine, ali i izvukla na videlo neke teške stvari sa kojima su se članovi benda sreli pred sam raspad. Ono što je, izgleda, najviše doprinelo lošoj atmosferi u kojoj se muzičari nisu snalazili baš najbolje, bio je novac, ali i sukob autora koji su, svako na svoj način, drugačije zamišljali nastavak njihove karijere.

Najviše se bunio upravo Serj, koji je godinama pokušavao da uravnoteži odnos između njega i Darona Malakiana. Daron je želeo da idu utabanim stazama, po već isprobanom receptu, sa proizvodom koji je postao prepoznatljiv i voljen, ali Serj je razmišljao drugačije. Za njega je SOAD bio više od proizvoda. To je muzika u koju je ulagao svoj trud, želeći je usavršavati i modifikovati.

Autorski monopol na kojem je insistirao Daron, teško je padao pevaču. Koliko god to zvučalo izlizano, rad sa istim ljudima, tokom godina, može da dosadi, ukoliko se jedan od njih nametne kao lider i postane isključiv po pitanju udela u stvaralaštvu, kao i zaradi svih ostalih. Serj je osećao da mora da nađe sopstveno mesto u muzičkoj industriji, jer su se pesme koje je komponovao sve više taložile u sveskama. Šanse da ugledaju svetlo dana, pod logom matičnog benda, bile su ravne nuli.

Malakian je stavio šapu na ceo kreativni proces, sa najvećim udelom od prihoda, te preuzeo kontrolu nad izdavaštvom i distribucijom. Serj je, zauzvrat postao pasivan i potpuno ravnodušan na silna obećanja da će se njegove pesme naći na albumu. Njihov 'tihi' sukob sveo se na medjusobna prebacivanja po medijima.

Nakon odlaska iz benda, Tankianova solo karijera je počela da napreduje. Zbog nezadovoljstva mnogobrojne publike i uzajamnih obećanja o tolerantnijoj saradnji, ova dva muzičara su se ponovo sastala, te fanovima obećala novi album. Međutim, ponovo je počelo prekrajanje Tankianovih pesama, sa kojim se nije slagao, jer su mu te verzije bile odbojne i nezamislive.

Stvari su se ponovo zaoštrile i pevač je konačno doneo je odluku da nema mesta za ponovno okupljanje u originalnom sastavu. To nije sprečilo Malakiana da na svojim svirkama izvodi Serjove pesme, sa drugačijim aranžmanom, što je bilo prilično beskrupulozno i podlo. Posle toga, više nije bilo vraćanja na staro.

Bubnjar John Dolmayan je, na jednostavan način, objasnio celu situaciju: 'Svaka reakcija je odgovor na neke akcije koje se dešavaju sa opravdanim ili neopravdanim razlogom. Svaki član benda morao je biti podjednako odgovoran za neverovatan uspeh svega onoga što smo zajedno snimili, kao i za to što više nismo u stanju da stvaramo muziku zajedno. Za to nije bio kriv jedan od nas, već svi zajedno. Egomanija, ekscentričnost, megalomanija, a ponekad samo čista glupost, odigrali su svoje uloge u svemu...'

Uprkos ovakvom iskrenom priznanju, kompletna odgovornost je prebačena na Tankiana, jer je on prvi napustio brod. Svakom iskrenom fanu je zaista nebitno ko je kriv, jer je ostao uskraćen za ono što su SOAD, kao celina, sjajno stvarali.

Tatjana Smiljanić