Ako ste ikada odgledali ijedan horor film iz 80-ih, onda ćete biti oduševljeni što se pojavio četiriipočasovni ultimativni dokumentarni film o horor žanru 80-ih godina. Naravno, trebaće vam 18 dana da ga odgledate, ali neka prijatna nota nostalgije i bezazlenog entuzijazma slivaće se sa svakog kadra ovog filma u kome se, doduše površno, analizira oko 50 filmova iz te dekade. Lepo je videti na jednom mestu zaboravljene idole iz tog perioda kako daju svoje viđenje nekih snimalačkih postupaka iz tog perioda, kao što su Džon Karpenter, Džo Dante, Stjuart Gordon ili Lari Koen, ili čuti iz prve ruke neke od glumaca, kao što su npr. Dag Bredli (čuveni Pinhead iz "Hellraiser-a), Kit Dejvid (iz "The Thing") ili Kejn Hoder (Džejson iz "Friday the 13").


Naravno, na prvi pogled deluje da mnoga imena fale, mogli su izmrcvariti za intervju i Brusa Kembela (Eš iz "Evil dead-a") ili Roberta Inglanda (Fredi Kruger), a nisu uspeli da dođu ni do Kronenberga o čija su najmanje tri filma govorili. Takođe, koliko god dugo trajao, dokumentarac je neke filmove jednostavno preskočio, što jeste greh prema žanru, ali ipak ostavlja dovoljno materijala da se uživa u desetine inserata koji evociraju deceniju apsolutne nebrige o filmskom stilu, sadržaju ili nedajbože uverljivim efektima.

I pored nekih sjajno snimljenih klasika žanra iz 80-ih, kao što su "Isijavanje", "The Thing", "Košmar u ulici Brestova" i dr., ova decenija je ipak bila stecište jeftinih, mahom slešerskih, eksploatatorskih horora koji su žnjeli nastavak za nastavkom, paradirali svojim jeftinim efektima i naivnim zapletima, tukući publiku po glavi maljem od galona krvi. Apsolutno uživanje za svakog filmokusca koji je 80-ih bio dete koje je krišom gledalo neke od ovih "klasika" žanra.

Slobodan Novokmet