False Value je poslednji i vrlo svež roman Bena Aronoviča, koji prati doživljaje pozornika Pitera Granta u borbi protiv londonskog polusveta, što je inače nezvanično zvanični naziv za sve ljude i bića koji su po prirodi magični ili se na neki način dotiču magije.

Moram priznati da je ovaj roman obećavao više dok je postojala samo najava za njega. Aronovičeva najveća mana je što ume da detektivske delove svojih romana rastegne za dvadesetak stranica previše, taman da čitalac izgubi interesovanje za taj element radnje, ali nastavi da čita zbog character developmenta i world buildinga.

Tako se i sada desilo.

False Value nije dramatična nadgradnja prethodnih sedam romana, nekoliko novela i grafičkih romana, ali jeste postepeni pomak ka zrelijem i odgovornijem protagonisti, kao i prema širenju sveta. Možda je Aronovič u pravu što to radi na kašičicu - napokon, između prvog i osmog romana u serijalu prošlo je u internoj hronologiji tek tri godine - ali voleo bih da baci kosku (da se poslužim tim starosrpskim idiomom) čitaocima koji bi voleli da polusvet u njegovim romanima bude malo zastupljeniji raznoraznim fantazijskim živuljkama nego što je do sada slučaj. Ipak, mora se priznati da i ovozemaljsko i onostrano igraju sasvim pristojnu ulogu u radnji, a jedan matori gik ne može a da ne oseti toplinu oko srca na silne omaže stonim RPGovima, od D&D-a pa do Call of Ctulhu (za koji bi se moglo reći da je čitav ovaj roman zapravo veliki omaž... mu).

Sve u svemu, 4* uz podsećanje da je ovo najbolje napisana i najmaštovitija urbana fantastika još od zlatnih vremena Džima Bučera i Lorel Hamilton pre njega.

Ivan Jovanović Nightflier