Već smo detaljno secirali muzički program ovogodišnjeg, šestog po redu, muzičkog festivala MENT u Ljubljani, ali ime Kamala Vilijamsa (Kamaal Williams) zahteva dodatnu priču.

Prve večeri festivala, u samom srcu MENT-a, u Katedrali, najevećoj sali Kina Šiške, Kamal Vilijams će nas pričestiti svojom muzikom u kojoj se mešaju džez, fank, hip hop i grajm. Ovaj tridesetogodišnji muzičar je na sceni već desetak godina, ali u poslednje 2-3 godine zadobija najveća muzička priznanja, kao što je nagrada “Brejktru Ekt” (“Breakthrough Act”) koju je dobio za album “Black Focus” 2017-te godine, zbog čega je u fokusu džezerske scene, toliko da ga zovu “zlatnim dečkom londonske scene”.

Takva imenovanja zvuče kao jeftin marketing, ali ako poslušate njegove albume ili snimke sa nastupa, čućete autentičnu kombinaciju savremenih muzičkih izraza koje Vilijams maestralno orkestrira u jedinstvena iskustva. Sa obzirom na to da je počeo kao bubnjar, u njegovoj muzici se može primetiti važnost gruva, naglasak na bitu i njegovom lomljenju i poigravanju sa očekivanjem, zbog čega njegov način sviranja klavijature opisuju kao perkusionistički.

Lično sam vrlo nepoverljiv prema džezerima i njihovim uskim krugovima u kojima jedni drugima duvaju u trube, ali sama činjenica da je Kamal Vilijams predstavljen kao glavni događaj na otvaranju festivala kakav je MENT, naterala me je da sa pažnjom poslušam njegovu muziku i zaronim dublje u izvore koji govore o njemu. Do sada sam se nekoliko puta upustio u žive okršaje sa velikim džezerskim imenima. Sa nekih koncerata sam izlazio smoren, kao u slučaju Herbija Henkoka, a od nekih, kao što je bio nastup “Hiromi Trio Project”, nisam mogao da se oporavim danima koliko mi je bilo dobro. Zbog svega toga imam velika očekivanja od ovog nastupa, priželjkujem da me Kamal Vilijams, inače islamske veroispovesti, blagosilja u toj Katedrali, da mi sve grehove okaje muzikom, da me vaskrsne i ojača za ostatak festivala koji želim da provedem u prvom redu, na nogama, sa šeširom na glavi.

Kada otkuca desetka, prvog dana festivala, počeće Vilijamsova služba. Budite tamo, jer čuda se dešavaju, čak i ako ste nepoverljivi.


Andrea Kane