Bystander je relativno nov projekat Grega Bennicka, poznatog po radu u bendovima poput Trial i Between Earth & Sky , neumornog aktiviste za ljudska i prava životinja, u poslednje vreme angažovanog i u ulozi motivacionog govornika. Zajedno sa bubnjarem Chad Raperom i basistom Sharik Ibrihamom (obojica iz benda Decline), Bystander pokušavaju da vrate svežinu staroj školi hardkora. Nisam uspeo da pronađem nijednu informaciju o gitaristi benda, ali sudeći po instagram profilu benda, čini mi se da se Bystander sastoji od veterana hardcore punk scene.
Nakon dve sjajne 7'' ploče, bend se vraća sa potpuno novim izdanjem pod nazivom Where Did We Go Wrong. Bystander nisu fokusirani samo na brze, upečatljive melodične rifove, već svojim tekstovima preispituju trenutnu scenu, šta se desilo sa vrednostima scene, da li je u nama ostala barem mala iskra ljudskosti i empatije. Određene pesme se takođe bave straight edge pokretom i pozitivnim aspektom života.
Jedno je sigurno, Greg Bennick je majstor kada je u pitanju pisanje tekstova. Muzički gledano, bend vraća staru školu hardcore punka, umnogome se fokusirajući na youth crew stil, a ovaj album će biti poslastica svim fanovima bendova poput Youth Of Today, Judge, Propagandhi, Chain of Strength, Dying For It, Clear Focus, 7 Seconds, Bane, Have Heart… itd. Where Did We Go Wrong je izašla posredstvom Safe Inside Records i dolazi kao jednostrani LP album koji je dostupan u desetak kolor varijanti.

Đorđe Miladinović