U sklopu narasle popularnosti ka muzičkim biopicima i generalno filmovima o muzičarima, nastala je i ova britanska komedija iz pera Ričarda Kertisa čije se režije prihvatio pomalo za ovaj materijal neobični Deni Bojl.


„Yesterday“ je moderna muzička bajka-fantazija o neuspelom i istrošenom muzičaru koji je na rubu da odustane od svoje ionako kljakave muzičke karijere kada jedan globalni fenomen, naravno neobjašnjiv i sasvim u skladu sa logikom bajke, ostavi ceo svet bez različitih nasleđa pop i konzumentske kulture, između ostalog i bez Bitlsa, čije se muzike, ispostaviće se, samo naš junak seća. Ovo je fora koja je ranije korišćena i u „Povratku u budućnost“, ali i u jednoj epizodi serije „Kvantni skok“, međutim tada je putovanje kroz vreme bilo ključno. Naravno, šta uraditi u trenutku kada su vam u glavi pothranjene neke od najboljih numera ikada iskomponovane, da li ih eksploatisati za dobro sopstvene posustale karijere ili, pak, pokloniti svetu besplatno? Naš posrnuli muzičar odlučiće se isprva za ovo prvo i to je izvor nekih duhovitosti u ovom simpatičnom filmu koji je imao da bude što tribjut Bitlsima što pitka muzička komedija koja delom potkačinje i aktuelno stanje u muzici u kome moćne korporacije izrabljuju talentovane umetnike.

Osim što je Bitlse digao na pijedestal najznačajnijeg muzičkog događa u istoriji čovečanstva, film je izgubio satiričnu notu onog momenta kada je negde od polovine skliznuo u nepotrebnu sapunjavu ljubavnu melodramu, kažem nepotrebnu jer ovom filmu nije trebala milion puta obrađivana tema dvoje dobrih drugara koji su nakon 200 godina druženja shvatili da su zaljubljeni jedno u drugo, jer je imao sasvim potentnu premisu na drugoj strani. I pored toga ovo je gledljiv filmić kome je inače frenetični Deni Bojl dao određenu dinamiku i brzinu tako da se ne vuče i ne razvlači, ali traži od nas da poverujemo da bi čak i poneke arhaične pesme Bitlsa danas bile instant globalni hitovi koji bi prokrčili sebi put do večnosti pored smeća koje se inače izdaje za muziku ovih dana. Plašim se da bi njihov put do slave bio mnogo duži i mukotrpniji, bez obzira na kvalitet, i da je razlog njihove kultnosti ipak jedan specifičan trenutak u vremenu u kom su nastale kao i distanca koja je uslovila bezbroj ponavljanja i imitiranja.

Slobodan Novokmet

Pročitajte i...

Pročitajte strip "Yesterday" po kome je i snimljen ovaj film