Danny Boyle želi da vam ponovo predstavi Beatlese. Ikoničnoj četvorki svakako ne treba uvod ili neko detaljno predstavljanje, ali u svom filmu "Yesterday", koji je imao svoju premijeru 28. juna, reditelј na predstavlja situaciju u kojoj niko nije čuo za Johna, Paula, Georgea i Ringoa.

To jest, niko osim Jacka Malika. Kada otkrije da je nakon nesrećnog slučaja on jedini koji se seća pesama Bitlsa, suočen je s velikom dilemom. Pošto se njegova popularnost uzdigla nakon što je uzeo zasluge za pisanje svega od "Hey Jude" do "Let It Be", Jack je prisilјen da se uhvati u koštac s činjenicom da bi mogao izgubiti Ellie (Lily James), svog najbolјeg prijatelјa iz detinjstva i najjaču podršku.

Uoči premijere filma, poznati web sajt Variety je razgovarao sa Boyleom o tome zašto je dao Patelu veliku ulogu, kako je bilo raditi na filmu i sa kojim se problemima susreo na tom putu i zašto je odlučio da napusti film "Bond 25" i pre nego što su kamere počele da snimaju sledeću avanturu agenta 007.


Kako ste se uklјučili u “Yesterday”?

Dobio sam scenario od Richarda Curtisa. Radio sam s njime na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu i ostali smo u kontaktu. Rekao sam nekako ulјudno: "Ako ikada dobiješ nešto zanimljivo, seti me se." Rekao je: "Zapravo sam upravo završio scenario", i poslao mi ga je. Pročitao sam ga i pomislio: "Moram ovo da uradim." Voleo sam koliko je to lako i romantično u njemu isprepleteno sa lјubavnim pesmama muzike Beatlesa.

Zašto ste ubacili Himesha Patela?

Najveći razlog je njegovo izvođenje pesama. Videli smo mnogo lјudi koji su pevali pesme kao karaoke. Zvučali su kao imitacije, i nema ništa loše u tome, ali nije bilo dobro za film. Himesh Patel je ušao i odpevao “Yesterday” i “Back in the U.S.S.R.” i to je bio najčistiji trenutak. Zvučalo je kao da su to njegove pesme a ne Paula McCartneya. Moj posao je bio da sačuvam tu svežinu i jasnoću koju on ima.

Da li je bilo pritiska iz studija da se ubace neka poznata imena?

Ne žalim se - muzika Beatlesa je skupa - tako da mogu da razumem da studio želi nekog idealnog na filmu. Morao sam da ubedim studio da idemo sa njime. Bili su nevolјni, ali su shvatili kada su videli njegovu audiciju. Pokušao sam da budem veoma odgovoran oko izbora glumaca jer ipak, mnogo je novca uloženo.

Kako je Ed Sheeran za saradnju?

On je kao što ga vi i vidite. Vrlo normalan i običan. Ima tako dobar smisao za humor, pun je samopouzdanja. Pokušali smo da prikrijemo činjenicu da je Ed bio drugi na listi i rekao je: "Mislim da ste se pre toga obratili Harryja Stylesa i ja sam bio treći na listi."

Je li to istina?

Ne, to bi bila sjajna priča da je tako bilo.

Zašto su to morali da budu Beatlesi?

Mnogi lјudi kažu, možete li to da učinite sa Rolling Stonesima ili Beach Boysima ili Bobom Dylanom? Dylan i Beatlesi su promenili društvo na fundamentalni način koji ih čini zaista značajnim ikonama pop kulture. Mislim da su Beatlesi savršen izbor za to, jer nema mnogo lјudi koji prelaze kroz generacije tako uspešno kao što su oni. To priznanje je bilo presudno.

Da li vam je žao što ste napustili Bonda 25?

Ne, ne. Kada radite nešto poput toga, svi morate da budete na istoj strani. Morate svi da se složite oko toga šta radite. Počeli smo da se razilazimo. Veoma sam vezan za scenaristu kada radim neki film, u ovom slučaju to je bio autor sa kojim sam radio mnogo puta. Voleo sam ono što smo radili, ali ovoga puta jednostavno to nije bilo to, u ovom slučaju imali smo vrlo različite vizije. Šteta je u jednom smislu, i ja bih voleo da od Beatles filma pređem na Bond film. Želim Caryu sve najbolјe u preuzimanju. Siguran sam da će odraditi odličan posao, on je odličan režiser.

Mislite li da bi Idris Elba trebao da bude Bond?

Volim Idris-a, ali sam neki dan gledao film Claire Denis, “High Life” - jako je dobar, preporučio bih ga. Robert Pattinson je veoma dobar u tom filmu - a ja sam ga gledao sa prijatelјem i rekao sam mu, trebalo bi da im glumi Robert Pattinson. Stvarno je sazreo u tom filmu. I on mi je rekao: "Upravo su mu dali ulogu Batmana." Tako da, ne znam. Ima dovolјno velikih umova koji razmišlјaju o tome.