Iako se bavim fanzinaštvom, inspiraciju i estetiku sam "pokupio" od kultnog vršačkog "Krpelja", a one izvorne punk/hc fanzine sam dobijao razmenom već kad sam zagazio do grla u celu priču. Prvi takav zin mi je bio novosadski "Metempsychosys", koji se bavio grajndom i noise-om, pre svega. Uz još par, ovaj mi je najviše pomogao da lakše "svarim" sve te silne "muzikalije", mada, objavljivao sam recenzije i u tuđim fanzinima, ne mogu da grešim dušu.

Do sada nisam imao prilike da čitam neki somborski fanzin, sem možda Pogonika (koji mi je više ličio na bilten), ne znam ni koliko ih je postojalo, ali sam sentimentalno vezan za grad, i poznata mi je muzička scena. Srećom, pružena mi je prilika da to ispravim u vidu debi-izdanja hc/punk fanzina Rise Up. To je ekipa Anti Life Izdavaštvo, sa glavnim urednikom Igorom sam uspostavio lepu saradnju i koji je, kako sam posle shvatio, već radio gomilu fanzina u ranijem periodu, uz pomoć prijatelja. Prvo što se desilo nakon dogovora da se razmenimo fanzina, bezobzirni poštar je prebacio pošiljku preko kapije, i kuče mi načelo fanzine. Veoma lep početak. Međutim, Igor je bio vrlo korektan i poslao mi još jedan, tako da imam jedan celovit, iz kog čestito mogu pročitati i preporučiti gomilu recenzija (između ostalih o bendu CC, odličan je, a omot za debi album je radio moj sugrađanin Septik), intervju sa Crustalno Jasno, novim pržačima i sve više cenjenim bendom među krasterima i pankerima, intervju sa bendom ROIR, osvrt na političku situaciju i tadašnje proteste u Srbiji, situaciju i prilike naših gastarbajtera, uz prikaz muzičke scene na Malti (među kojima je i glavni urednik) i još mnogo toga.

Ne želim da vam kvarim utisak, iako se meni najviše svidelo upravo ovo što sam naveo. Svakako preporučujem fanzin, pre svega zbog estetike, odlične naslovnice i sadržajem koji će, verujem, zadovoljiti apetite svih koji vole andergraund. Iako je urednik u više navrata pominjao kako se izvinjava zbog gramatike u tekstovima, nisam primetio išta značajno i 'nečitljivo' - želim ekipi iza Anti Life izdavaštva da nastavi dalje sa radom, kad god su u prilici.

Desya Lovorov