Kao i pre nekoliko godina kada su Hladno pivo otpočeli svoju Dani zatvorenih vrata turneju upravo u Pančevu, i zajednička svirka Orthodox Celtsa i The Rumjacksa je bila veoma prijatno iznenađenje za Pančevce. Lepo je videti da se taj Beograd može nekad i preskočiti u korist provincijskih gradova …

Grupa Orthodox Celts sada već sigurno spada među najstarije bendove koji sviraju keltski rock na svetu. To se možda ne vidi po broju izdanja - od svog osnivanja 1993. godine, grupa je izdala samo šest regularnih albuma: Orthodox Celts (1994), The Celts Strike Again (1997), Green Roses (1999), A Moment Like The Longest Day (2002), One, Two 5 (2007) i Many Mouths Shut! (2017) – ali iza njih je dvadeset i pet godina sviranja širom Srbije i regiona. Osim pevača Aleksandra Petrovića, bend danas čine i Dejan Lalić (mandolina, bendžo, mandola), bubnjar Dušan Živanović, gitarista Vladan Jovković, violinista Nikola Stanojević, frulaš Dragan Ignjatović i basista Dejan Grujić.

Koncert su otpočeli pesmom I Wish You The Very Worst, a nastavili su sa The Irish Rover, Star of The County Down, Wearing of The Green, Two Faces, Green Roses, I’ll Tell Me Ma, Mick McGuire, Rocky Road To Dublin, Real Me, Front Fow Theme, One/Milk&Honey, Far Way, The Celts Strike Again, South Australia i Parting Glass. Iako je uz njih ove večeri svirao jedan svetski bend, nije bilo teško utvrditi da su Pančevci napunili Apolo salu najviše zbog Kelta. Zajedno sa Acom Seltikom, publika je otpevala skoro celi repertoar... Lepo je bilo videti koliko znači to da su pesme jednog domaćeg benda – koji uzgred svoj tekstove peva na engleskom jeziku – ovako duboko ušle pod kožu ljudima. Jasno je da perfektan spoj sjajnih albuma tj. pesama, kao i redovno i uporno koncertno delovanje širom Srbije i te kako daju rezultate...


The Rumjacks su punk rock/Celtic folk bend iz Sidneja (Australija). Iza benda je deset godiina rada i sledeći albumi; Hung, Drawn & Portered ‎(2009), Gangs Of New Holland (2010), Sober & Godless (2015), Sleepin' Rough (2016) i Saints Preserve Us! (2018). Grupu danas čine Frankie McLaughlin (pevač, gitarista i frulaš), basista Johnny McKelvey, gitarista Gabriel Whitbourne, mandolinista Adam Kenny i bubnjar Pietro Della Sala. U Pančevu su nas počastili jednoiposatnom svirkom uz repertoar sastavljen od sledećih pesama: Factory Jack, Cold London Rain, Kirkintillloch, Bill McKinley, Kathleen, Fistful of Roses, Crosses for Zears, My Time Again, Plenty, Uncle Tommy, Smuggled Song, The Pot & The Kettle, An Irish Pub Song. Već po izlasku na binu videlo se da je bend „svetski“. Gitaristi bez kablova, slušalice u ušima umesto monitora, svako zna svoje mesto, nema puno improvizovanja i ludiranja, za kontakt sa publikom zadužen samo pevač, povremeno bubnjar i basista,... Ali dobre pesme su te koje osvajaju najviše, i one nisu izostale. Muzika grupe The Rumjacks je melodičan, pevljivi ali i pristojno naoštren keltski punk rock! Iako su zajedno deset godina, njihov proboj u prvu ligu svetskog keltskog panka je najverovatnije „iza ugla“!

Pančevačka publika se pokazala kao veoma posvećena i uprokos tome što je bio petak i za mnoge radni dan, Apolo sala Doma omladine Pančeva je bila puna, što je nakon nekoliko slabo posećenih pančevačkih koncerata za nas bilo veoma prijatno iznenađenje. Inače, ove večeri, u publici je viđen i Živan Pujić. Za nepunih mesec dana u njegovoj organizaciji na istom ovom mestu možete posetiti PANUP festival. Osim nekoliko domaćih bendova, dolaze i slovački melodični punk-rockeri Datum Vyroby!

Janko Takač