U vremenu kada razne kupusijade i pasuljijade dobijaju sredstva iz lokalnih fondova za kulturu, a poneke otvore i ministri, ljudi iz „Sveta stripa“ su sopstvenim sredstvima organizovali devetu po redu međunarodnu konferenciju stripa pod nazivom Kragujevac godine devete. Tako su Kragujevčani i njihovi gosti mogli da uživaju u devetoj umetnosti od 29. do 31. avgusta.

Prvobitno, ova kulturna manifestacija je trebalo da bude održana u pešačkoj zoni, međutim sedam dana pre početka Šumadija sajam je saopštio da nije u mogućnosti da obezbedi štandove za stripadžije, neophodne za održavanje na otvorenom. Ruku spasa, ponudila je Narodna biblioteka Vuk Karadžić i obezbedila svoju neverovatno akustičnu galeriju.

Ipak, program je započeo formiranjem reda ispred prve kragujevačke striparnice „Svet stripa“ (je l’ te) gde je Rufus Dejglo crtao za oduševljene posetioce. Englez je možda i najveće ime iz sveta stripa koje je oplemenilo festival. Radovi na filmu ogromne popularnosti „Space Jam“ sa Majklom Džordanom u glavnoj ulozi, te vizuelno kreiranje spotova benda „Gorilaz“, prate radovi na čuvenom Sudiji Dredu i sopstvenoj kreaciji Tank Girl, najznačajnije su tačke u bogatoj biografiji londonca. Pristupačan, harizmatičan, snažne ličnosti i talenta, nosio je epitet „međunarodna“ u svojim istetoviranim rukama, jer je bio jedini stranac zbog već pomenutih finansijskih teškoća. Ali nedostatak još nekog jezika u Kragujevcu nije previše boleo jer se, po ko zna koji put, pokazalo da i domaća scena ima šta da ponudi.

Petak je počeo tradicionalnim radom sa najmlađima, strip radionicom u vrtiću Neven. Dejglu se kao predavač budućim strip crtačima, pridružio Sabahudin Muranović Muran, jedan od naših najboljih crtača.

Čak tri izložbe su bile dostupne posetiocima sve vreme trajanja konferencije. Izožba radova Rufusa Dejgla, „100 prizora meseca“ Cukioki Jošitošija i naravno izložba radova pristiglih na konkurs „Kragujevački pobednik“.

Scenarista Dragan Lazarević je zajedno sa crtačem Vujadinom Radovanovićem pričao o pozadini grafičkog romana „Sat“, a besplatni primerci,  koje su „Večernje Novosti“ izdale kao dodatak, bili su dostupni zainteresovanim posetiocima.

Nedugo potom, moderator programa, scenarista Zoran Stefanović je u vruće govorničke stolice poseo autore fanzina o Zagoru – Sabahudina Muranovića, Zlatibora Stankovića i Nikolu Taskovića (potpisnika i ovih redova). Oni koji su tada stali u red da besplatno pokupe svoje primerke i pročitaju viđenje klasičnog junaka u izvođenju domaćih autora dobili su potpise trija.

Nikola, Muran i Zlatibor; foto: Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", Kragujevac
Rufus Dejglo je nakon toga morao da na trenutak ostavi olovku (sve vreme je u pozadini programa udovoljavao zahtevima za ilustracije) i sa gostima podeli nekoliko detalja i anegdota iz svoje prebogate karijere. Od Zorana Stefanovića je, zbog svojih brojnih tetovaža, saznao i za izreku: Šaren kao Politikin zabavnik.

U subotu je predstavljen i novi festival azijskog stripa i animacije „Azija: slika koja ti pripoveda“ u okviru koje je Aleksandar Nešić iz Darkvuda predstavio najnoviju mangu „Duh u oklopu“, a zatim i ceo opus mangi koje nam dolaze iz „tamne šume“.

Centralnom tribinom "Vera u stripu i popularnoj kulturi" u kojoj su učešće uzeli istoričar Vladimir Dobrosavljević, dr Miša Đurković i pisac i scenarista Zoran Stefanović je zaokružen ovogodišnji program. Tribinu je uživo prenosio portal Glas Šumadije dajući još jednom eksluzivitet manifestaciji.

Konkurs "Kragujevački Pobednik" tradicionalno se organizuje od  2011. godine. Ove godine konkurs se sastojao od nekoliko kategorija:
- strip do 16 tabli - za pobednika je proglašen strip "Jeftino i skupo"  scenariste Marka Stojanovića iz Leskovca i crtača Sabahudina Muranovića  Murana iz Prijepolja.
- strip do 16 tabli u kategoriji Munja (takmičari do 15 godina) - nagradu  za najbolji rad i plaketu Munja (u čast i sećanje na Zdravka Zupana) je  dobila Ena Vasković iz Kragujevca
- specijalna nagrada žirija za umetnički izraz u kategoriji Munja  (takmičari do 15 godina) - nagradu je dobila Antonina Obradović iz  Beograda.

U delu konkursa koji je tiče ilustracija, bilo je šest kategorija za  najbolje ilustracije junaka koji ove godine proslavljaju jubileje.
Za najbolju ilustraciju Betmena nagradu je osvojio Nemanja Radovanović  koji je trijumfovao i u kategoriji za najbolju ilustraciju Alana Forda.  Za najbolju ilustraciju Tin Tina nagradu je osvojila Sandra Grbić, za  Tarzana Milosav Ostojić, za Dikana Jelena Pavlović, za Asteriksa Ana  Ivanović.

Berzu stripa predvodio je domaćin „Svet stripa“, a svoju odličnu ponudu je predstavio i „Darkvud“ i knjižara „Alan Ford“.

Nikola Tasković