U sklopu redovnog izdanja Dilana Doga Veselog četvrtka nam stiže epizoda Mater Dolorosa Roberta Rekionija i Điđija Kavenaga. Pretprošle godine je u Italiji njenim objavljivanjem obeležen početak proslave tridesetogodišnjice serijala.

Mater Dolorosa je priča u koloru, sa izvanrednim Kavenagovim crtežom, koja je bila premijerno objavljena  2017 godine u Srbiji zahvaljujući Veselom četvrtku u luksuznom kolekcionarskom izdanju Majke i očevi. Kao najsvežija od tri priče, ona je predstavljala i najveću nepoznanicu domaćim fanovima. Bez preteranih spojlera, dovoljno je reći da ona zaokružuje narativnu celinu Majka i očeva i suočava Priču o Dilanu Dogu sa Mater Morbi.

Nakon ove priče u Italiji je usledila epizoda sa potpuno belom naslovnicom, na kojoj se pored loga Dilana Doga nalazio samo natpis koji otkriva povratak Ticijana Sklavija na serijal. Kao da to nije bilo dovoljno, već sledeći broj je donosio jednu od najznačajnijih promena na serijalu – Angelo Stano više nije autor naslovnica Dilana Doga. Novi naslovničar serijala od tog 363. broja je ranije pomenuti Điđi Kavenago, mladi umetnik koji je radom na Mater Dolorosi uspeo da fascinira čak i Sklavija i Rekionija.

Kada Dilan Dog  ponovo oseti simptome mračnog zla koji ga je umalo ubilo pre nekoliko godina on postaje svestan da se Mater Morbi, majka svih bolesti, vraća i da će utonuti u okean bola, tražeći odgovore na svoje tajne iz prošlosti i budućnosti.

Ksabaras, Morgana, Galija, bivši inspektor blok, Gručo, živi mrtvaci, Mater Morbi… svi će biti tu u ovoj epizodi u koloru koja je obeležila tridesetu godišnjicu izlaženja avantura istraživača noćnih mora u Italiji.