Drugo festivalsko veče otvorio je poljski Marcin Pater Trio u pratnji Jazuba Mizerackog nakon kojih je natupio internacionalni alt-jazz sastav Sun Dew koji je okupio muzičare iz Francuske, Holandije i Austrije.

Malina Moye
Pre sledećeg nastupa, dodeljene su i nagrade pozorišnog programa Nišville-a. Nagrada za najbolju predstavu dodeljena je predstavi "Ćerke" rediteljke Jill Greenhalgh, dok je nagradu za najbolje iskorićenu muziku pripala predstavi "Žene iz Troje" reditelja Nebojše Bradića.

Oko pola deset nastupila je Malina Moye, američka gitaristkinja. U nekih sat vremena, svirajući mešavinu blues-a, jazz-a, funk-a i soul-a, Malina je pokazala ogromnu energiju u svom nastupu, unoseći dosta strasti i emocija u svoj nastup. Ovime je pokazala zašto je jedan od naperspektivnijih muzičara mlađe generacije.

Christian Scott
Nakon nje, oko 22:50 nastupio je Christian Scott sa svojim bendom. Njegov nastup bio je podeljen u dva dela. Prvi deo nastupa bio je mirniji i svedeniji, ali ništa manje efektan. U tom delu nastupa mogli smo videti koliko su muzičari predvođeni ovim trubačem uživali u nastupu predajući se muzici. Akcenat je bio na Streach albumu, njegovim petim u karijeri. Iako je bila vidljiva njihova energija a muzika na trenutke sadržala elemente latino i afričkih ritmova, publici je ovaj deo koncerta bio donekle manje interesantan.

U drugom delu koncerta, koji je počeo izvođenjem pesme Eye of the hurricane, fokus je bio na old style jazz, što je, čini se, bilo zanimljivije publici. No, bez obzira o kom delu koncerta se radilo, Scott je imao pristupačan i dobar odnos sa publikom, uz konstantan osmeh na njegovom licu.

Nakon njega, desetak minuta nakon ponoći nastupila je grupa Israel Vibration and Roots Radics. Nastup ove grupe iz Kingstona, Jamajka, bio je promena u odnosu na najavljenog izvođača Jo Mersa Marley-a koji je iznenada otkazao nastup na festivalu, zbog čega su se organizatori našli u velikom problemu. Iako je u međuvremenu najavljen drugi izvođač, usled problema sa vizama za dvojicu članova grupe, i njihov nastup je otkazan. Na kraju je nastupila grupa iz Jamajke.

Israel Vibration
Što se tiče samog nastupa, sasvim je jasno da je on bio obeležen reggae-om. Kuriozitet ove grupe je da su se njeni lideri upoznali u bolnici, lečeći se od dečije paralize. Ali, to nije bio izgovor da budu statični. Naprotiv! Članovi ove legendarne grupe bili su prilično razmrdani, predani muzici i energični. Zato je ovaj nastup bio dokaz snage volje i odlučnosti da se istraje u onome što se voli, i na tome im treba čestitati (kao i na samom izvođenju na festivalu).

Da Nišlije vole rege pokazalo se i juče kada je u par navrata bila razvijena zastava Jamajke. Ovo ne bi ni trebalo da čudi jer su prošlogodišnji nastupi The Inner Circle (The Bad Boys of Reggae) kao i nastup Del Arno Bend-a 2017. godine na Nišville-u protekli odlično.

Drugi festivalski dan završen je nešto posle dva časa iza ponoći nastupom bugarske grupe Desy Live Band, predvođene Desislavom Andonovom kao jednom od najoriginalnijih bugarskih umetnika. Njen nastup bio je protkan emotivnim izvođenjem soul-a, funk-a i jazz-a i dosta je podsećao na nastup njene sunarodnice Rut Koleve, koja je nastupala prošle godine na festivalu, otprilike u isto vreme.

Jučerašnji propusti koje smo pomenuli u prošlom izveštaju i koji su se odnosili na isuviše glasne nastupe sa drugih stejdževa, sinoć su bili ispravljeni te su posetioci glavnih bina mogli da uživaju u potpunosti u muzici.

Predrag Popović


Pročitajte i...

Nišville 2019. - Drugi festivalski dan (fotografije)
Nišville 2019. - Svečano otvoren 25. po redu Nišville Jazz Festival
Nišville 2019. - Prvi festivalski dan (fotografije)

Pročajte izveštaje sa prethodnih izdanja Nišville-a