Burning Alms je britanski indie sastav formiran u Londonu 2012. godine nakon dugogodišnjeg prijateljstva vokala i gitariste John Biggsa i bubnjara Tom Whitfielda koji su zajedno već dugo delili binu u bendovima Calories i Distophia. Njihov već uveliko renomirani bend Burning Alms je muzički i idejno prerastao sve ono što su radili u prethodnim bendovima, a Afternoon Sass je savršen nastavak njihovog debitantskog albuma In-Sequence koji donosi veoma dobro isproduciran pitki indie zvuk. Uz pomoć basiste Sebastian Lentona, ovaj bend čini kompletan trio sačinjen od iskusnih inovativnih muzičara kojima poznavanje progresivne akordacije i eksperimentisanje sa širokim varijatetom parnih i neparnih ritmova donosi kompletan sonični doživljaj koji će se dopasti kako poznavaocima indie scene, tako i laicima koji se tek sučeljavaju sa ovim pravcem.

Burning Alms se ne libe da u svoj izraz uvedu i lake note alt popa, alternative, math rocka, post punka, ali sa znatno osveženim modernijim pristupom od onog koji se mogao očekivati kada su svi ovi pravci bili na vrhu popularnosti. Pritom treba i dodati odličan vokalni performans John Biggsa, čija boja glasa odlično parira melanholičnim akordima. Za njim nimalo ne zaostaje ni savršen ritmički duo u vidu Sebastiana Lentona i Tom Whitfielda koji su uz fenomenalne bas deonice i progresivne ritmove savšena podloga idejama koje Burning Alms kao bend žele da prenesu širem auditorijumu. Pritom dodajmo topao zvuk svakog pojedinačnog instrumenta koju prenosi odlična produkcija za koju je zadužen inženjer zvuka Tom Livemore, koji već godinama sarađuje sa bendom. Zvuk odiše dozom studijskog reverba, a zbog odlične prirodne akustike samog studija u kom je materijal sniman, ploča stvara osećaj live perfomansa u prostoriji slušaoca.

Afternoon Sass dolazi u formi gramofonske ploče, a možete izabrati između limitiranog belog vinila ili standardnog vinila u crnoj boji. Omot predstavlja improvizovanu crvenu sobu koju kao poseban detalj dopunjuju merdevine. Ostatak omota se nadovezuje na naslovnicu, pa je i inlay omot takođe uradjen u crvenim i belim tonovima time čineći Afternoon Sass i vizuelno dopadljivim izdanjem. Album je izašao za Geenger Records, izdavačku kuću iz Zagreba koja u svom katalogu sadrži šarenoliki dijapazon muzičkih žanrova, pa ovim putem preporučujem da posetite njihovu bandcamp i web stranicu.

Đorđe Miladinović