Finski metal sastav Apocalyptica nakon dve godine od poslednjeg nastupa vratio se u srpsku prestonicu, ovog puta održavši besplatan koncert na Ušću, u okviru Noći muzike koja je deo ovogodišnjeg festivalskog perioda u Beogradu. 

Bend je na binu izašao nakon nastupa Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, vidno oduševljen njihovim nastupom. Publika je Apocalypticu dočekala uz ovacije koje su se nastavile tokom celog koncerta.

Kako je bend i dalje na „Plays Metallica by four cellos” turneji, kojom obeležavaju dvadeset godina od objavljivanja istoimenog albuma, trojica čelista i bubnjar Mikko Siren koncert su otvorili pesmom „Enter Sandman”, na koju su nadovezali „Master of Puppets”. Pošto na ovoj turneji nemaju vokalistu, publika je, isto kao kada je bend u okviru ove turneje svirao u Hali sportova, preuzela ulogu vokala i gromoglasno pevala svaku pesmu od početka do kraja. Bend je najavio da će da provede publiku kroz svoju diskografiju, ali je fokus ipak bio na pesmama sastava Metallica, kao autorskih pesama, mahom sa albuma „7th Symphony” i „Apocalyptica”, sa kraćim uplivima u druge albume.


Publika je nešto glasnije pozdravila pesme Metallice čije je tekstove očigledno bolje znala, ali je svaka pesma, svaki pokret članova benda bio ispraćen glasnim reakcijama. Publika je bila daleko bolja nego što je očekivano od događaja koji je besplatan i na koji dolaze i ljudi koji nisu fanovi benda, ali bilo je sjajno videti ljude van te priče kako uživaju u koncertu i aplauzom pozdravljaju bend. S druge strane, komunikacija Apocalyptice sa publikom bila je, kao i svakog prethodnog puta na zavidnom nivou. Članovi benda pozivali su ljude na ovacije, pevanje, neretko i sami uzvikujući tekst u mikrofon dok protrčavaju pored njega,

Kao najduhovitiji član ovog sastava ponovo se izdvojio Pertu Kivilaakso, koji nastanak ovog benda svaki put nastoji da opiše na drugačiji način - ali uvek živopisno - te je ovog puta, pri predstavljanju članova benda izjavio da ga je Eicca - koji je zaslužan za nastanak benda - pozvao da sviraju pesme sastava Metallica na četiri violončela, ali da je on želeo da svira „isključivo ACDC na dva violončela”. Ipak kada su nešto kasnije svirali upravo pesmu „Thunderstruck”, odradili su to zajedničkim naporom sve trojice violončelista.

Nakon sat i po vremena, Eicca je najavio poslednju pesmu na ovom koncertu, što je izazvalo lavinu negativnih uzvika publike, ali je, naravno, situaciju shvatio na pravi način i okenuo je u svoju korist kako bi publika ovacijama ispratila u „poslednju” pesmu. Nakon poziva publike, bend se vratio na binu kako bi odsvirao „Seek and Destroy”, a to se završilo tako što je publika dobila još oko pola sata kvalitetnog muzičkog programa, u okviru kog je slušala mešavinu rok i metal pesama, ali i klasične muzike na apokaliptičan način. Definitivno poslednje pesme ovog koncerta bile su „Nothing Else Matters” i „One”, ispraćene pevanjem i šutkama ispred bine.

Iako važi stereotip da su Finci hladni ljudi, u slučaju reakcije ovog benda na srpsku publiku to nikako nije bio slučaj. Evidentno je bilo da je i bend imao sjajno veče i da su i te kako i više nego zadovoljni reakcijama publike. Obećali su da će se prvom prilikom vratiti u Srbiju - verovatno već u okviru turneje kojom treba da promovišu album koji će svetlost dana ugledati krajem godine - a kad Apocalyptica nešto obeća, Apocalyptica to i ispuni.

Jelena Ostojić