Godine 2020. stići će kraj Vertigu - jednom od najpoznatijih edicija DC comics koje je tokom zadnje tri descenije izrodio niz legendarnih naslova. Sandman, Propovjednik, 100 metaka, nastavite niz...


Završila je era jednog od najboljih američkih izdavačkih projekata zadnjih nekoliko decenija. Naime, kako piše sajt stripovi.com, legendarna strip etiketa Vertigo, DC-jev imprint za odrasle prestaće postojati pod takvim imenom od januara 2020. godine. Urednica Karen Berger lansirala je Vertigo 1993. godine, a tokom godina Vertigo je ugostio neke od legendarnih strip serijala - Sandman, Hellblazer, Saga of Swamp thing, Y: the last man, Preacher, Transmetropolitan, 100 Bullets, Fables, Animal Man, Scalped. Brojni autori, iz Engleske i Amerike gostovali su tokom godina u Vertigu, spomenimo samo neka najzvučnija imena, mada ih ima znatno više -  Neil Gaiman, Grant Morrison, Alan Moore, Brian Azzarello, Jason Aaron, Garth Ennis, Brian K. Vaughan i drugi. DC Comics konsolidirati će svoj izdavački asortiman pod nekoliko linija - DC - All ages, DC Kids i DC Black label. Imena sama govore, za sve uzraste, za decu i treća mračnija etiketa koje će udomiti Vertigove naslove.

Dan DiDio objašnjava kako je devedesetih postojala potreba za etiketom koje će udomiti naslove za odrasle, gde će se bez problema koristiti nepoželjne stvari poput upotrebe droga, golotinje, eksplicitnog nasilja. No danas, te nepoželjne stvari danas su uobičajene i prihvatljive su široj publici. Idu na jasnije određivanje dobnih granica za svaku od etiketa te će DC Kids podržavati uzrast od 8 do 12 godina, klasični DC lajnap od 12 do 17 godina, dok bi DC Black (bivši Vertigo) bio za uzrast iznad 17 godina.

Zapravo se ništa ne bi trebalo previše promeniti, Vertigo će i dalje postojati u srcima originalnih fanova, samo će naslovi izlaziti pod drugom etiketom. A kad već pričamo o Vertigu, siguran sam da na policama imate barem neki od domaćih prevoda Vertigo naslova, pa ne budete lenji, slobodno se podsetite šta je to Vertigo.