Stripburger #73 doneo izvesne promene



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Redakcija Stripburgera nas je već navikla da sa početkom leta možemo očekivati novi broj. Poslednjih godina je to stalan termin za novu dozu alternativnog i andergraund stripa. Termin se toliko ustalio uz onaj drugi, zimski - "prednovogodišnji", da dva puta godišnje čak i nesvesno krenem da se pitam "kada će" i već krećem da nervozno očekujem poštara. Pogotovu kada je SB na FB stranici okačio gomilu primeraka spreminh za slanje. Srećom, moj poštar je kul lik i već sve zna. :)


Prvo što uradim nakon otvaranja koverte i pregleda naslovne je da duboko udahnem Stripburger. Da, ja sam od onih booksniffera a SB ima svoj prepoznatljiv miris koji 'ladno mogu da brendiraju.
Nakon toga obično krenem da prelistam broj ali ovoga puta od prve stranice me je sačekao redizajn Burgera. Čini mi se prvi put u ko zna koliko godina, otkako aktivno pratim ovu reviju. Redakcija je tu da odmah na početku u uvodniku razjasni sve nedoumice. Kako sami kažu, krenulo je malim koracima da bi se ideje vremenom nadovezale jedna na drugu. Ekipa je želela da na neki način osveži ovu reviju a krenulo se od najvidljivijeg - dizajna. Druga značajna promena je dodatak Stripburger's Compendium ili Čitanka. Dodatak je sličak nekadašnjem Connectoru a razloge za ovako nešto ćete pronaći u samom uvodniku, da ne otkrivam baš sve.

Suština Striburgera je naravno ostala ista. I dalje je to revija svetskog alternativnog i andergraund stripa te i u ovom broju možete očekivati autore uglavnom iz Zapadne Evrope i Amerike. Imao je SB svojih specijalnih izdanja kada je okupljao autore iz pojedinih zemalja a mislim da bi bilo sasvim fino napraviti jedan broj koji bi okupio autore iz nama egzotičnih zemalja. Siguran sam da bi svima bilo zanimljivo da vidimo šta se to i kako crta u Nepalu, Iranu, Centralnoafričkoj Republici ili tako nekoj "zabiti", kako ih neretko doživljavamo. Verujem da vredi istražiti ove kutke sveta i da se u svakom krije po neki vredan autor.

Novi broj donosi i dva iscrpna intervjua. Ovoga puta porazgovarali su sa Peterom Kuperom. Radi se o strip autoru i ilustratoru čije su radove objavljivali The New Yorker, Le Monde, MAD Magazine (koji se izgleda gasi). Pored toga, osnivač je i urednik World War 3 Illustrated, političkog strip magazina. Videćete već, jako zanimljiv lik. Drugi razgovor vođen je sa Kajom Avberšek. Ljudima koji prate rad Stripburgera ovo ime će i te kako biti poznato obzirom da se radi o dugogodišnjoj urednici ovog glasila. Kaja više nije deo redakcije ali je i dalje njen "ambasador". Pored stripa i ilustracije, Kaja se bavi grafitima, strit artom, stensilima te ovoga puta imamo priliku da je upoznamo iz jednog drugog, ličnijeg ugla.

Recenzije raznih publikacija i stripova su i dalje tu i deo su promena koje sam pomenuo. Hmmm da, promene su potrebne s' vremena na vreme. Male vode ka velikim. Hoće li one doći za Stripburger, kada i u kom smeru... sačekajmo neko naredno izdanje.

Na kraju bih vas pozvao da podržite ovu strip reviju. Kako se šuška, čuvena Stripoteka je u problemu, pa ako je već tako ne dozvolimo da i Stripburger, koji je svojevrsna Stripoteka alternativnog i andergraund stripa, nestane.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva