"Year of the Monkey" je nova knjiga Patti Smith, nakon "M Train" iz 2015. i "Just Kids" iz 2010. Nova knjiga memoara "kume panka", kako je mnogi nazivaju, izaći će 24. septembra za izdavačku kuću Knopf.

Patti Smith, 2007., foto: Wikipedia
"Knjiga nas vodi od Kalifornije preko pustinje Arizone, do farme u Kentakiju gde je pomagala prijatelju u spisateljskoj krizi, usput nas vozeći kroz zapamćena i izmaštana mesta. Ovi memoari poetskim majstorstovom mešaju činjenice i fikciju" - stoji u najavi za medije.

"Knjigu sam započela da pišem na Novu 2016. godinu po kafićima, vozovima i čudnim motelima na obali, bez strogog plana i odrednica, dok polako, stranicu po stranicu, taj tekst nije postao knjiga" – izjavila je o svojoj novoj knjizi Patti Smith.

Njeni prvi memoari, “Just Kids” iz 2010., bili su dirljivo prisećanje ranih dana i odnosa s pokojnim umetnikom Robertom Mapplethorpeom, dok je drugu knjigu memoara “M Train” objavila 2015. godine. Ova knjiga je doživela i svoje audio izdanje koje je dobilo Gremi nagradu za najbolji spoken word album te godine.