Izdavač: Flora, 1988.
Režija: Claudio Fragasso
Scenarij: Rossella Drudi
Gl. uloge: Jeff Stryker, Candice Daly

Radnja:

Hmm... Ako mi netko objasni o čemu se radi u ovom filmu, plaćam pivo... Na nekom karipskom otočiću, Ju-ju man je iz nekog razloga bacio nekakvu kletvu na neke naučnike, od kojih je preživjela samo mala djevojčica Jenny (ne pitajte kako, ni kako je pobjegla s otoka). Kletva je pročitana iz knjige na kojoj je crnim flomasterom napisano "THE BOOK OF THE DEAD"...
Nakon 20 godina, odrasla Jenny se slučajno (!) vraća baš na taj otok u društvu grupice plaćenika i onda ih zombiji ubijaju.

Osvrt:

Gospodin Claudio Fragasso je bio prilično zauzet 1988. Ne samo da je napisao scenarij za "Zombi 3", nego je našao vremena da režira i ovaj masterpiece trasha. Sudeći po naslovu, ovaj film bi trebao biti nastavak "Zombija 3", ali (pogađate) uopće nema veze s njim.

Nažalost, ni u odjavi filma ni na Internetu nisam uspio pronaći tko je autor pjesme kojom počinje i završava film, koja je neopisivo loša. Radi se o nekakvoj hard-rock baladi, najgore vrste. Mislim da će me upravo opasnost da mi uši otkažu poslušnost odvratiti od ponovljenog gledanja ovog filma. Ili ću morati staviti sir u uši na početku i kraju :)
No, zaboravimo glazbu... Zombiji su napravljeni još gore nego u "prethodniku", s tim da su ovdje lica zombija uglavnom prekrivena tkaninom (valjda radi uštede na maskama). Zombiji ponovno skaču i trče, ali ovaj put su naučili i nešto novo: služe se automatskim puškama!!!

Kako su se dotične puške (nove, konzervirane) stvorile na ovom otoku gdje nitko osim zombija nije nogom kročio zadnjih 20 godina, posebna je nepoznanica. Ali, nije to jedina nebuloza na koju se može naletjeti gledajući "After Death", o ne... Tako naši junaci prilikom prvog dolaska u bolnicu gdje su pobjegli pred zombijima nalete na bočicu krvi iz koje još uvijek kaplje krv (zadnjih 20 godina!). Najgore je to da ta boca krvi uopće nije uklopljena u radnju, ništa nisu napravili s njom, samo su je pronašli, pogledali i odložili. Zašto, o zašto? A možda ja ne razumijem, kao što ne razumijem ni kako dvadesetak svijeća posloženih u trokut može spriječiti zombije da priđu bolnici, kao što ne razumijem zašto bi nekome, tko je zarobljen u bolnici okruženoj zombijima, palo na pamet UGASITI TE SVIJEĆE!? Mislim, koliko glup treba biti za takav potez? A ne bih ni spominjao činjenicu da svijeće gore bez prestanka, heh, zadnjih 20 godina :)

Nažalost, ovo je zadnji film iz "Zombie Flesh Eaters" ciklusa. U biti, s obzirom da bih vjerojatno doživio teže ozljede uzrokovane prekomjernim smijehom, ipak kažem: Na sreću, ovo je zadnji film iz "Zombie Flesh Eaters" ciklusa.

Pogledajte ga. Ne zaboravite sir.

Highlightovi:

    Pjesma... Arghhh!
    Brko :)

Oleg Berić