Zombi 3 (Zombie Flesh Eaters 2)
Izdavač: Flora, 1988.
Režija: Lucio Fulci, Bruno Mattei
Scenarij: Claudio Fragasso
Gl. uloge: Deran Serafian, Beatrice Ring

Radnja:

Neuspjeli pokušaj krađe najnovijeg biološkog oružja završava tako da se jedan od terorista zarazi virusom "Death One" (priznajte, dobro ime za virus :) ). Terorist bježi u motel, gdje se pretvara u zombija, ali prije nego je uspio proširiti zarazu, vojska mu ulazi u trag i ubija njega i sve koje su zatekli u hotelu. Međutim, unatoč upozorenju znanstvenika, vojska kremira njegov leš i tako zarazi jato ptica koje je slučajno letjelo u blizini dimnjaka (hahaha). Ptice brzo prošire zarazu, a vojni zapovjednik odlučuje cijelo područje staviti u karantenu i pobiti sve koji se nalaze unutar zone, bili oni zaraženi ili ne.


Osvrt:

Nije mi jasno zašto ovaj film svojim naslovom sugerira da se radi o nastavku filma "Zombi 2", jer s dotičnim nema nikakve veze. "Zombi 2" je dobar, čak vrlo dobar zombie-flick, a "Zombi 3" može se opisati s tri riječi: smiješno, smiješno, smiješno. Ne sjećam se kad sam se toliko smijao gledajući film. Pola filma sam jedva i vidio kroz oči zamagljene suzama, pokušavajući doći do daha od smijeha.

Već i sam zaplet filma obećava odličnu zabavu, pogotovo "inovativni" način izbijanja zaraze... Nakon što sam vidio sekvencu: kremiranje zombija -> dim na izlazu iz dimnjaka -> jato ptica, zapitao sam se na čemu je bio Claudio Fragasso dok je smišljao scenarij i, nakon kraćeg razmišljanja, zaključio da bih i ja probao malo toga. Ali, to je bio tek početak...

Maske su pristojno napravljene, tu nema većih zamjerki. Ali, nevjerojatno je ponašanje zombija. Neki se ponašaju kao što se očekuje, lagano teturaju uokolo ispruženih ruku pokušavajući ugristi sve što se miče. Ali ovdje imamo i drugu vrstu, zombije koji trče, skaču, znaju kungfu, barataju hladnim oružjem, govore, sačekuju naivne ljude u zasjedi čučeći na stupovima... Pretpostavljam da je ta nekonzistencija nastala radi suradnje dvojice redatelja, odnosno radi nepostojanja suradnje dvojice redatelja. Čini se kao da je Fulci snimao jedan dio scena, a Mattei drugi, bez ikakvog prethodnog dogovora i plana, te da su ti djelovi naknadno natakareni jedan na drugi.

Dalje, imamo situaciju kad jadnik u potrazi za hranom otvori hladnjak, a iznutra izlebdi neobjašnjena leteća zombie-glava i napadne ga. Pa imamo zombie-fetus koji napada iz trbuha majke... U stvari, teško je nabrojati sve urnebesne stvari natrpane u "Zombi 3", a nešto moram i izostaviti jer ne želim pretjerati sa spoilerima.

Gluma je, naravno, urnebesno smiješna, a izvedba glumca u ulozi glavnog znanstvenika spada u antologijske trenutke trasha. Takvo preglumljavanje nisam vidio još od... hmm, pa nikad.

Pretpostavljam da će hardcore zombie-fanovi biti jako razočarani ovim filmom, a ja zahvaljujem nebesima i producentima koji su okupili ovu nesposobnu gomilu i stvorili ovaj biser. Jer, gdje bismo inače mogli čuti momka koji na upit svoje djevojke: "Kako si?", odgovara: "Puno bolje, više me ne boli, ali strašno sam žedan. Žedan TVOJE KRVI!!!", pretvori se u "zombija" i napadne je. Ma, nemam više riječi osim: Hvala Lucio, hvala Bruno, hvala Claudio, hvala svima koji su sudjelovali...

Highlightovi:

    Leteća zombie-glava
    Zombie-fetus

Oleg Berić