Iako je najavio pomalo teatralno svoj "odlazak" sa DJ scene, uz lelek narikača na društvenim mrežama, jedan od mojih omiljenih niških umetnika, Peđa Živanović aka DJ Dadawave je ipak proračunato odvratio pažnju kao Dejvid Koperfild - vratio se u garažu i uključio snimanje!

Uz svoju životnu saputnicu, i podjednako kreativnu saradnicu Katarinu, njih dvoje su se kao Terror Couple bacili u ambis veoma tajnovitog mikro-žanra, future garage-a, koji je, verovatno, poznat malom broju ljudi. Da su imali Britance na umu, poklopilo se i žanrovski (elektronski zvuk britanskih garaža devedesetih), i referenca na Bauhaus - što je fenomenalno i sasvim prigodno što se tiče Živanovića, a i nas ostalih koji volimo kvalitetni goth, koji je, ovog puta, ostao samo kao imenodavni uzor.

Iako je jasno da je to "taj" zvuk, Živanovići ne beže od obrade društvenih tema današnjice, ali i upliva drugih srodnih žanrova elektronske muzike (IDM, recimo), čineći njihov ceo projekat i debi-album “Reality Faded” unikatnim i vrlo aktuelnim, što je po mom skromnom mišljenju i najvažnije.

Ironično upotrebljavajući moderne izraze kojima se opisuju džabalebaroši raznih vrsta (influenseri, uh, čast izuzecima i ljudima koji zaista rade na modernizaciji sveta) i entiteti (mašine) koji prete da nas unište/svedu na optimalan broj, uz sloj veoma slušljive elektronske muzike (štaviše, blago atmosferične), bez ikakve pompe su objavili EP "Automat" u decembru 2018. godine, kao najavu albuma "Reality Faded". U prvi mah sam pomislio, i nek mi oproste Živanovići, da će biti vrlo teško "progurati" nešto novo pored ogromnog nasleđa Figurative Theatre-a, koji je u krugu alternativaca vrlo poštovan i značajan projekat. Međutim, stvari su jasne, sem već oprobanog "kolažnog" pristupa zvuku, Terror Couple tera na "vodenicu" plesne muzike, time definitivno otvarajući novo poglavlje u njihovom radu.

Već sam govorio o tome hiljadu puta, i govoriću opet: KONCEPT JE SVE! Ukoliko neki album nema razrađen koncept, ili makar naznake da na albumu postoje barem neke organizovane celine, koje će uputiti slušaoca u priču, on gubi smisao, jer bukvalno tera slušaoca da hodi u neznanju šta da očekuje. Terror Couple je to lepo organizovao, a o tome u narednom pasusu.

"Reality Faded" je, kako bog zapoveda i stara kasetna kultura, podeljen u dve celine "A: Reality Faded" i "B: Reality Lost", kao odgovor na društvene prilike u kojima se dve-tri stasale generacije u ovom trenutku nalaze, kao borba i žongliranje između posla, porodice i društvenog života/umetnikovanja. Dodajmo na to sve i vrlo "popularni" IT sektor, koji u Srbiji i dalje nema smisla u potpunosti - da ne dužim i odvedem recenziju na drugu stranu. Ipak, simptomatično je da nam pune glavu kako su IT poslovi idealni i "laki", međutim, šamar i vraćanje za uši u sumornu realnost nam sonično isporučuje upravo ovaj album. Neki polako gube u bitci za izražavanjem svojeg "ja", nauštrb posla/porodice koji ih polako 'ubijaju' (nevezano isključivo za IT sektor), dok su se drugi izgubili u potpunosti i bivstvuju kao čovečiji kamenovi za kupus (na žalost). Možda preterujem, ali je sigurno da zbog opšte izgubljenosti u državi, razum prvi strada.

Da nije sve tako crno, odgovor se može potražiti i u IDM-u (intelligent dance music, op. a.), koji uključuje aktivnosti obe hemisfere mozga - za konstruktivno razmišljanje i ples - zato "Reality Faded" nudi slamku spasa, ukoliko je neko spreman da prevaziđe jednostavnost forme ovog muzičkog izražaja, ali ne i sadržaj. Na trenutke će vam se učiniti da se pojedini muzički i literarni postupci/obrasci ponavljaju, međutim, to je žanrovski i te kako opravdano, uz činjenicu da su Živanovići ceo projekat izneli potpuno sami, bez pomoći sa strane, od omota (koji je odličan i u Dada maniru) do muzike.

Sledeći potez, po mom mišljenju bi bio izbacivanje remiksa u stilu britanske scene devedesetih, znači rejv - ovakva "garaža" zaslužuje beskonačno vrtenje u underground klubovima! Naravno, ništa ne fali ni kućnom preslušavanju, jer se radi o odličnom debi-uradku i od Terror Couple-a očekujem da budu na visini zadatka i ubuduće.

Desya Lovorov