Stray Dogg iz Srbije, The Strange iz Hrvatske (na slici) i Haiku Garden iz Slovenije nalaze se na listi 18. nominovanih albuma u trci za najbolji Evropski album 2018. godine koju dodeljuje IMPALA, najveća evropska asocijacija nezavisnih izdavača. Nagrada “Evropski nezavisni album godine” je pokrenuta 2011. godine, zajedno sa godišnjom nagradom “Izvaredan doprinos evropskoj muzici” povodom desete godišnjice organizacije IMPALA. Cilj ove nagrade je da prikaže širinu i raznolikost talenata nezavisnog sektora širom Evrope.

The Strange
Lista sadrži nominacije autora na prostorima Evrope koji su predloženi zbog njihovog muzičkog, umetničkog ili nekog drugog autentičnog kvaliteta. Uslov je da nominovani album mora biti objavljen na Evropskoj nezavisnoj etiketi između januara i decembra u toku kalendarske godine. Prethodni dobitnici ove nagrade su Efterklang, Adele, The XX, Caribou, Guadalupe Plata, José Gonzalez, Agnes Obel i GURR.

“Ova nagrada je namenjena najkvalitetnijem nezavisnom albumu ove godine. Ponovo imamo odličan i bogat uži izbor, koji nam insinuira na jednu ključnu činjenicu: Nezavisna muzika nastavlja da očarava slušaoce. Sada je na žiriju da odluči ko će biti zasluženi pobednik ove godine” Izjavila je predsednica IMPALE - Helen Smith.

Ovogodišnja novina je da će pored novčane nagrade za pobednika neki od nominovanih biti izabrani da nastupaju na nekoliko festivala kao što su M4Music u Švajcarskoj, C/O Pop u Kelnu, The Great Escape u Brihtonu, Primavera u Barseloni i MIDEM u Kanu.

Ovo je deveti put da IMPALA organizuje ovu nagradu i sa ističemo da je nominovano čak 18 kvalitetnih izvođača sa prostora Evrope što još jednom dokazuje da je nezavisni muzički sektor u konstantnom usponu. Nominovani uključuju širok spektar zanimljvih žanrova i specifičnih autora, od Estonskog psihodeličnog dream-pop benda, Hrvatskog surf-roka, do Protugalskog projekta saradnje sa Italijanskim autorom koji su uspeli da dođu do samog vrha na mnogim Evropskim i U.S. listama.

Rezultate glasanja očekujemo krajem ovog meseca!

Kompletna lista nominovanih u 2018. godini izgleda ovako:
(Poređani po abecednom redu po Izvođaču/ Imenu albuma/ Izdavaču)
ALONDRA BENTLEY – “Solar System” (Mont Ventoux)
ANDREA BOCELLI - “Si” (Sugar Music)
BLACK SEA DAHU – “White Creatures” (s-r/Mouthwatering Records)
CHRIS “Chris” (Because Music)
HAIKU GARDEN – “Where If Not Now” (Kappa Records)
ICEAGE – “Beyondless” (Escho/Matador)
NIELS DESTADSBADER – “30” (CNR Belgium)
NOGA EREZ – “Off the Radar” (City Slang)
OLD JERUSALEM – “Chapels” (s-r)
POLIFAUNA – “You Look Like A Lost Soul” (s-r)
RACOON – “Look Ahead And See The Distance” ([PIAS])
RUUSUT – “Ruusut” (Fullstream)
SONDRE JUSTAD – “Ingenting I Paradis” (Petroleum Records)
SOPHIE – “Oil Of Every Pearl’s Un-insides” (Transgressive)
STRAY DOGG – “Look At The Moon” (Odličan Hrčak)
THE STRANGE – “Echo Chamber” (Dancing Bear Records)
ÚSGIN ŰVER – “Patak” (Mana Mana)
VIAGRA BOYS – “Street Worms” (Year0001)