Kako zvuče svi mogući i nemogući gitarski efekti strpani u dvadesetominutni EP možete čuti u izvođenju benda Haiku garden. Mladi četverac iz Slovenije ovih dana objavio je prvo izdanje – EP Waver. Generalno guraju shoegaze fazon, mada povremeno u neki noise i dreamy prizvuk, povezujući dijametralne stilove u jedan neočekivan zvuk.

Gitare vrište, zvižde, tu je panner, chorus, tremolo, rotary, reverb efekat, i svaki drugi koji doprinosi čudnom, skoro sablasnom zvuku. Pevanje prigušeno, dolazi iz daljine kao eho, dinamičnim pesmama daje malo lagodniju i opuštenu atmosferu. Bubnjevi su takođe u zapećku, u nekom dance/pop maniru, tako da samo povremeno dodaju blago agresivni prizvuk, dok dobar deo vremena ipak bivaju potisnuti gitarskim melodijama i rifovima. Jave se povremeno neočekivani i neodmereni prelazi iz grubog noise feedback-a u potpuno čiste gitarske deonice, što izuzetno muči uši, ali se kroz par slušanja uvo navikne na takav nagli tretman. Bass je onaj klasičan pank rok, blaga distorzija, jednostavne deonice, povremeno koji ukras da razbije monotoniju, ali čvrsta podloga u svakom momentu. Kompletno izdanje zvuči jako, ali odaje talasast, depresivan i melanholičan prizvuk, pa se apsolutno uklapa u ove sparno-kišne dane kombinovane sa niskim pritiskom, punom sudoperom i praznim frižiderom.

Bend je mlad i tek u začetku, a ovo izdanje će im sigurno poslužiti kao ulaznica u malo ozbiljnije muzičke vode. Da ništa ne prepuštaju slučaju govori i činjenica da je master rađen u Americi, i to rukama čoveka koji je radio master za album Born to die (Lana Del Rey), kao i to da su EP izdali kod izuzetnog izdavača. Pored toga, osim što publici nude album za besplatno preuzimanje, svoj bend reklamiraju čak i sa personalizovanim papirima za motanje duvanja (rizlama). Imaju zvuk, imaju ideju, imaju kvalitetan marketing, ostaje samo publika koja ovo treba da prepozna i adekvatno nagradi.

Tihomir Škara