Srđan Gojković Gile (Električni Orgazam): Zlatni papagaj je pesma inspirisana tučom pankera i šminkera



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Krajem sedamdesetih godina, kafići su bili retka pojava u Beogradu, a jedan od prvih koji se pojavio, zvao se "Zlatni papagaj".

Kafić se nalazio u ulici Đure Jakšića, nedaleko od Knez Mihailove, u samom centru Beograda i okupljao je takozvane šminkere. Prevedeno na današnji jezik, to bi bila neka mešavina fensera i šabana, kojima je najbitnije bilo da budu viđeni. Ispred kafića su se svake večeri mogli videti skupi automobili i motori, snobovske dece ondašnjih bogataša, koja su se oblačila u Rimu, ili nekoj drugoj evropskoj metropoli, dok su im mame i tate uredno plaćale račune. Šminkeri onog vremena, mada se to nije promenilo ni do današnjih dana, imali su stav da, iako šuplje glave, ipak zbog ogromnog novca koji poseduju, i skupe garderobe kojom se kite, vrede više od ostalih. Sve ovo, kao i generalno stanje ondašnjeg društva, inspirisalo je frontmena Električnog Orgazma, Srđana Gojkovića Gileta da napiše kultnu pesmu "Zlatni papagaj".


Pesma se našla na antologijskom kompilacijskom albumu "Paket Aranžman" (1980.), koji se smatra jednim od najznačajnijih u istoriji jugoslovenske pop i rok muzike. Neverovatan uspeh "Paket aranžmana" je bendu omogućio da snimi prvi album, i u tom perodu su dobili odličnu recenziju prestižnog engleskog časopisa New Musical Express, koji ih je proglasio za najuzbudljiviji bend koji dolazi sa neengleskog govornog područja.

Spot za pesmu snimljen je u pomenutom kafiću, a šminkera u spotu glumi Vlada Divljan, dok se pored njega takođe pojavljuju i sva kultna imena tadašnje rok scene, kao što su Šaper, Krstić, Kolar, Vd, Milan, Marina, Ljuba, Jovec, Koja...i drugi. Kafić odavno više ne postoji, a na njegovom mestu danas se nalazi prodavnica cigara i skupih vina.

Od objavljivanja ove pesme prošlo je skoro 40 godina, a kako je ona tačno nastala, i koji je to bilo presudni događaj, koji je inspirisao Gileta da napiše ovu kultnu pesmu, kao i kako danas gleda na nju, pitali smo frontmena “Orgazma”.

"Zlatni papagaj je jedna od prvih pesama EL Orga. Pesma je inspirisana tučom koju sam gledao između pankera i šminkera, ispred kafića Zlatni Papagaj. Zlatni papagaj je bio prvi kafić u Beogradu, početkom osamdesetih, i tamo su se skupljali šminkeri, a na par desetina metara je bio park u kome su se skupljali pankeri, tako da je verovatno bilo za očekivati da dođe do tuče. Muziku i tekst za ovu pesmu sam ja napisao, i ona je veoma značajan deo istorije banda, a publika uvek super reaguje na nju, kada je sviramo uživo. Može se reći da "Papagaj" predstavlja band sa početka karijere, i danas na nju gledam kao na jednu od najboljih pesama koje sam napisao, mada sam oduvek to i mislio.”

Svi oni koji bi da gledaju Električni Orgazam uživo, mogu to učiniti na velikom novosadskom koncertu, koji će biti održan u petak, 19. aprila u Firchie studiju od 22 sata. Ulaznice su uveliko u prodaji u Mungos CDshop-u (Zmaj Jovina 2, u pasažu), kao i na svim prodajnim mestima Gigstixa po pretprodajnoj ceni od 800 rsd, a na dan koncerta će koštati 1000 rsd.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva