Treći Brutal Fest je odlično počeo. Prvi dan (5.10.) su nastupila tri lokalna benda i jedan iz obližnjeg Temerina. Svirali su vrlo dobro, neki i odlično. Skupio se pristojan broj posetilaca, neki zbog bendova, a neki jer su se (kao i ja) uželeli svirki posle letnje pauze.

foto: Goran Stepančev

Tačno u 21h (kako je i obećano) na binu su se popeli SELL THEM SIN, novosadska četvorka multinacionalnog i polno mešovitog karaktera. Njihova mešavina punka, haotičnog hardcore-a, noise-a i rokenrola mi se prilično dopala. Kad još tome dodamo atraktivnu pevačicu, nema greške. Pošto mi ovo nije prvi put da ih gledam, primetio sam da su vidno uvežbaniji, usviraniji i energičniji. Nihova svirka je prepuna stop-go momenata, kao i menjanja ritmova i žanrova usred pesme. Prilično zanimljiv bend, za detaljnije objašnjenje njihvog zvuka bilo bi pametnije da ih sami pogledate, a biće prilike. Sigurno.

Četrdeset pet minuta kasnije, prvi put kao bend FLATLANDERS na scenu je stupila ekipa starih vukova iz raznih bendova (Face it, Whorses, Doy me kokosh) i prilično sigurno i samouvereno odsvirala svoje viđenje post rock zvuka. Instrumentalni trio je svojih pola sata iskoristio da se predstavi Novosađanima u vrlo dobrom svetlu. Za svoj nastup su dobili iskren i dugačak aplauz.

foto: Goran Stepančev

U pola jedanaest po lokalnom vremenu zvezde prvog dana Brutal Festa, bend LEDNIK je u sastavu Eddie (bubnjevi), Musta (bas gitara) i Dražen (gitara)  istrčao na teren “Crne Kuće” i pokidao (kao PSŽ neke “pacere” onomad). Sviračku tehniku, hemiju i energiju koju poseduje ovaj trenutno trio, a inače kvartet jer im je drugi gitarista službeno odsutan, ima malo koji bend na ovim prostorima. Možda ne mogu da budem previše objektivan, jer ja baš volim ovaj bend i to što on svira, a to je neka mešavina post rocka i metala, ali svaka njihova svirka mi je sve bolja i svaki put me set njihovih pesama “vozi” sve bolje i bolje. Kako mi je bubnjar Eddie u razgovoru posle svirke najavio imaju u planu i skorašnji solo nastup, a meni se čini da su za njega i te kako spremni. Neću preterati, ali Lednik je jedan od najboljih bendova u Srbiji, i to ne samo u svom žanru. Zbog nedostatka vremena nisu izašli na traženi i itekako zasluženi bis.

Nezahvalnu ulogu da posle tako dobrog Lednika izađe na binu imao je temerinski TESTET ÖLT, četvorka, takođe bez vokala, ali sa klavijaturistom, za razliku od ostalih grupa. Oni su takođe svirali neku svoju verziju post rocka, sa jasnim uplivima noise-a i eksperimentalnog zvuka . U drugoj pesmi koju su svirali osetio se čak jasan uticaj bluesa koji je prelazio u psihodelični rok preko noise i drone zvuka. Vrlo zanimljiv bend koji je imao nesreću da svira poslednji kada je vreme za koncert isticalo, a sudija je morao da odsvira kraj tačno u ponoć. Nije se kočija pretvarala u bundevu nego je politika kluba CK13 da se čvrsto drži satnice da bi se predupredile moguće primedbe i reklamacije obližnjih stanara.

Sve u svemu, prvo veče BRUTAL FEST VOL. 3 priredbe bilo je sjajno i mogu samo da se nadam da će drugo biti još bolje.

Zoran Popnovakov