Razne priče kolaju unaokolo, te je naprasit, te negativan, a moje malenkosti empirizam je pokazao potpuno suprotno. Na ovogodišnjem Exit Festivalu ukazano nam je poverenje od strane menadžmenta i organizacije na zahtev da uradimo intervju, između ostalih i sa ovom hardcore/punk veličinom, odnosno pevačem notornog bostonskog benda Slapshot, imena Jack Kelly, svetu poznatiji kao Choke.

Ovaj prijatni i ne previše dugi razgovor vodili smo u bekstejdžu Explosive bine na kojoj je njegov sastav nastupio prve festivalske večeri. Teme su se kretale od nekih esencijalnih stvari vezanih za samu grupu, preko novog albuma i njihove posete ranih 90ih naših krajeva, do trenutne situacije na bostonskoj hc/punk sceni, ali uz još štogod pride. Da ne dužim, izvolite, intervju je pred vama.


HC: Hvala puno na ovom intervju, veliko nam je zadovoljstvo.
Choke:
Zadovoljstvo mi je raditi ga.

HC: Hajde da započnemo ovaj razgovor jednim uobičajnim pitanjem – ime benda. Da li ste ga odabrali zbog filma, hokeja ili je nešto drugo u pitanju?
Choke:
Od svega po malo. Imali smo zakazan koncert i još uvek nismo imali ime, a da bi uopšte izašao da sviraš moraš imati neki naziv, pa smo tako na probama predlagali razna imena. Hokej, filmovi, razni mogući nazivi, hokejaški termini – penalty killing, šta god. Onda je neko od momaka izašao sa predlogom: ,,E a onaj film Slapshot?’’. I ja rekoh - može. Biću potpuno iskren prema tebi i reći da tokom svih ovih godina nikada nisam mislio da je to dobro ime za bend, ali smo se jednostavno zaglavili sa njim. Tako kada kreneš, ne možeš menjati ime. Jednostavno ne funkcioniše.

HC. U redu. Ko je napravio logo benda i šta zapravo predstavlja?
Choke:
Misliš na orginalni, sa maskom?

HC: Da, da. Upravo taj sa maskom.
Choke:
Taj logo potiče iz nekog od brojeva magazina TV Guide. Film ,,Petak 13.’’ je izlazio, čini mi se, sledeće nedelje i oni su prikazali polovinu njegove maske na naslovnoj strani. Naš bubnjar Mark je isekao, stavio na majicu ili na flajer i od tada je to naš bazični logo. Menjao se godinama po malo, ali je to zapravo onaj pravi.

HC: Na vašim set listama uvek se nađe po neka obrada nekog legendarnog benda. Kada sam vas ja prvi put uživo gledao u Beogradu 2012. godine Big Mouth Strikes Again beše jedna od. Da li je u pitanju pijetet prema uzorima ili na neki drugi način birate koje ćete numere obrađivati?
Choke:
Znaš kako, što se samih obrada tiče, pokušavaš da odabereš pesmu koju kao da si ti pravio. I dok sam u velikim količinama slušao Morrisey-a ili The Smiths imao sam taj osećaj. Kada razmišljaš o njima u nekom žešćem muzičkom kontekstu, to se čuje, način na koje je pisao pesme, Marr konkretno, kao da su želeli da zvuče tvrđe. Prvo smo obradili How Soon Is Now?, ali se nije uklopilo, pa smo je odbacili, a onda smo izašli sa Big Mouth Strikes Again, što nam se dopalo.

HC: Moj pređašnji bend je obradio, vašu obradu te pesme (smeh).
Choke:
Saznao sam da i je i Morrisey čuo i da mu je to jedna od omiljenijih obrada njegove muzike.

HC: Zakon. Hajde da skočimo malo u današnjicu. Nedavno ste izdali novi album pod nazivom Make America Hate Again? Naziv aludira na Trampov predizborni slogan. Da li je on bio inspiracija, njegova nova politička epoha Amerike ili ništa od toga?
Choke:
Hm... Znaš kako, mi nismo politički bend. Politiku ostavljam bendovima koji se time više bave, poput Bad Religion, Anti-Flag ili Dead Kennedys, ili onima koji imaju više toga u sebi. Trudim se da ostanem van politike, ali... Pesma nije baš o Trampu, već je više naš odgovor na to šta se dešava u SAD gde imaš jednu stranu koja jednostavno izađe i radi šta hoće i koja drugoj strani govori ,,jebi se’’. A moj odgovor je da nam možda treba malo više mržnje, suprotstavljanja. Nije stvar u tome da oni mrze nas, već da se treba aktivirati i uzvratiti udarac. Već duže vreme imaš demokrate, liberale koji uvek žele raditi pravu, ali nepopularnu stvar. ,,Mi ne delujemo na taj način, mi se ne ponašamo tako’’ i uvek gube. Možda je vreme da se skinu rukavice i da se bori prljavo, jer drugačije ne ide.


HC: Da li ste zadovoljni albumom i kakva je reakcija publike?
Choke:
Za sada je odlična. Čini mi se da se svima koji su preslušali dopada. Imali smo još nekoliko dodatnih pesama koje nismo mogli ubaciti jer sam mislio da će ploča biti možda malo duža, ali ne i oštra. Malo je kraći. Oko 23, 25 minuta, ali udara gde treba, a to smo i hteli.

HC: Pomenuli smo politiku, pa da iskoristim priliku i pitam. Na vašoj prvoj evropskoj turneji 1991. godine svirali ste u Sarajevu i Beogradu. Šta se dogodilo na tim koncertima?
Choke:
Nisam siguran šta su bili, nacisti ili samo izazivači nereda. Došli su na koncert i počeli, dok smo mi svirali, da salutiraju i rade naci sranja, pa smo ih usrali od batina (smeh).

HC: To se dogodilo u Sarajevu, je l’ da? A u Beogradu? Neko je potegao pištolj na vas?
Choke:
Da, neko je potegao pištolj, ali je više bilo u fazonu ,,nemojte se zajebavati sa nama’’ (smeh).

HC: Da, to su bili počeci mračnih vremena Srbije i Beograda. Da li bi mogao da napraviš paralelu između današnje bostonske scene i one sa početka osamdesetih kada ste vi kretali?
Choke:
Ne mogu. Nemoguće je napraviti poređenje, pravo poređenje.

HC: Da li ima nekih dobrih bendova sada?
Choke:
Ima. Neki bendovi su prestali svirati, ali ima i novih poput ženskog benda Firewalker.

HC: Da, da. Pominjao si ih u jednom intervjuu za neki portal.
Choke:
Da, dopadaju mi se i podržavam ih. Sophie je dobra pevačica, super devojka. Očigledno neke druge ere, ali kažu da su pod velikim uticajem nas. Tu su još neki bendovi koji više nisu aktivni kao na primer Boston Strangler, The Rival Mob... Tu je i novi perspektivni bend Burden.

HC: Imam još dva pitanja pošto se bližimo kraju. Da li i dalje pratiš Bruins-e i kakva su očekivanja za iduću sezonu?
Choke:
Ha! Nemam pojma. Imali su svoju šansu ove sezone i uprskali su. Izgubili su previše dobrih igrača. Videćemo šta će se desiti. Ja realno i ne pratim više toliko, izgubio sam interesovanje. Nije toliko do toga da sam izgubio interesovanje za Bruins-e, već u to na koji se način danas hokej igra. Danas je to druga igra, drugačija u odnosu na onu koju sam gledao tokom svog odrastanja. Tako da više nisam zainteresovan za hokej (smeh).

HC: I za sam kraj da li imaš neku poruku da pošalješ pratiocima i pratiteljkama našeg web magazina koji će čitati ovaj intervju?
Choke:
Posetite naše svirke i kupite našu ploču. Prijatno ćete se iznenaditi. Nema metalcore-a, nema repovanja, nema brejkova. Ako voliš direktan, starog kova hardcore mi smo bend za tebe.

HC: To je to. Hvala puno.
Choke:
Hvala tebi!
Intervju vodio Nemanja Mitrović Timočanin