Izdavač: Troma Films, 1996.
Režija:Trey Parker
Scenarij: Trey Parker
Gl. uloge: Trey Parker, Dian Bachar, Matt Stone
Tagline: All Singing! All Dancing! All Flesh Eating!

Radnja:

Ne pretjerano komplicirana :)

Grupica mormonskih tragača za zlatom odlučuje krenuti prema Coloradu u potrazi za boljim nalazištima, ali njihovog vodiča pogodi grom. U njihov camp slučajno doluta Alfred Packer (Trey Parker) koji je svojevremeno radio u Coloradu i grupica od 5 hrabrih Mormona ga obrlati da ih on odvede do tamo. U jednom gradiću posvađaju se s tri divlja trappera koji putuju u istom smjeru. Družina nastavlja dalje, ali jedne noći, tri divlja trappera otmu im jedinog konja, Alfredovu kobilu Liane s kojom je proveo cijeli život. Na njihovu veliku žalost, Liane je nosila sve zalihe hrane...

Bez hrane i konja, družina upada u razne nevolje, a kad zapnu na snijegom zametenoj planini, ne preostaje im ništa drugo nego okrenuti se kanibalizmu.

Osvrt:

Ovo definitivno nije najuvrnutiji mjuzikl ikad, tu titulu ponosno nosi "The Rocky Horror Picture Show". Nije ni najbolji... Barem meni, u mojim očima, najbolji će uvijek biti "The Wizard Of Oz". Ali, "Cannibal! The Musical" svakako zaslužuje nekoliko "naj" atributa: najsmješnije izvedene pjesme, najzabavniji studentski niskobudžetni film koji sam gledao, i svakako najbolji mjuzikl s temom kanibalizma koji će ikad biti snimljen.

Da, riječ je o studentskom filmu Treya Parkera, snimljenom za samo 50.000$, a pomagao mu je i Matt Stone s kojim će nekoliko godina kasnije pokoriti svijet svojim South Parkom. Naravno, na nekoliko mjesta se daju vidjeti korijeni ideja koje su kasnije razrađene kroz SP serijal. Na primjer, jedan od Mormona ima kapu koja ima one poklopce preko ušiju (slično kao Kyle u SP), a kad je u jednom trenutku skine odjednom se pojavi ogromna crvena afro-frizura. Identična scena je ubačena u jednu od SP epizoda.

Ono po čemu ću ovaj film zauvijek pamtiti (i još ga puno puta pogledati) su pjesme... Logično, ovo je ipak mjuzikl, zar ne? :)
Meni najdraža je pjesma u izvođenju trojice trappera koja opisuje užitke i prednosti trapperskog života. Pa, između ostalog, tu su i stihovi:

"I can catch a helpless animal,
skin it with my bare hands.
I wake up muddy, and I go to bed bloody,
'cause I'm a trappin' man. "

zatim

"My pa was an elephant,
but that's irrelevant."

i na kraju

"The blood of a fresh-cut rodent,
is as sweet as brandy wine.
And the brain of an antelope
tastes like cantaloupe,
what a yummy life! Yo-ho!"

I to sve začinjeno suludo smiješnim plesom i ubacivanjem ostale dvojice trappera. Njihovo ubacivanje je u krivim tonalitetima, pa pjesma završi u svađi kakve se ne bi postidjeli ni članovi Bečke filharmonije (spominje se čak i mixolidijska ljestvica :) ). Da stvar bude još bizarnija, to se sve odvija u indijanskom logoru. A Indijanci su u stvari Japanci koji se iz nekog razloga pretvaraju da su Indijanci :)

Iznenađujuće za Troma izdanje, u filmu nema previše krvi i nasilja. Mislim, sama tematika jasno govori da ovo nije film za djecu i tih nekoliko nasilnih scena su vrlo brutalne i (opet netipično za Tromu) prilično dobro izvedene. Produkcija ne odaje skroman budžet i sve u svemu, ovo je jedan od vizualno najatraktivnijih Troma-filmova. Vrlo smiješno, vrlo zabavno, uz veliku repetitivnu vrijednost... Nabaviti.

Napomena: radnja filma se bazira na stvarnom događaju, Alfred Packer je jedina osoba osuđena zbog kanibalizma u američkoj povijesti... Bizaran predložak za bizaran mjuzikl.

Highlightovi:


    "The Trapper Song" i pripadajuća svađa oko tonaliteta
    "Let's Build A Snowman"
    Bizarni san u baletnoj izvedbi
    Pleme japanskih Indijanaca
    Schpedoinkal! :)

Oleg Berić