FUBAR – underground muzika iz Nitogena [INTERVJU]Sviđa ti se? Javi ostalima!

Negotinski bend FUBAR nastao je u leto 2016. godine kao proizvod članova starih negotinskih grupa: (Spins, Brandon Walsh, Occultis, I shta sad?, Famozni Zero...). U septembru organizuje se „živo" snimanje audio i video materijala u negotinskom Domu kulture pod nazivom „Uživo kod Mokranjca". Snimljeno je 6 pesama: „Pa, pa”, „Nazad u grad", „Liberté”, „Strabag”, „P.M.G", kao i obrada legendarnog negotinskog sastava Bemwejci “St. Boban Miličić"). Snimanje i mix zvuka uradio je Dejan Milićević, a video materijal snimali su: Ivan Aleksandrović, Danijel Dudok, Nenad Rajčić. Montažu video materijala radio je Saša Stojimirović.

Fubar su: Željko Milićević - Zeka, bubnjevi (P.N.G, Cirrusi, Brandon Walsh, New Deal...), Miloš Rajić - Miša, gitara/vokali (Fobija, Famozni Zero, Bemwejci, Spins, Occultis...), Teodor Prvulović - Tedi, gitara/vokali (B.G.A., I shta sad?, Superplan, Spins) i Miroslav Lučić - Luča, bas/vokali
(P.N.G., Famozni Zero, Brandon Walsh, Spins...).


HC: FUBAR je akronim. Objasnite nam sam naziv benda.
FUBAR:
Fubar je zapravo skraćenica za "Fucked up beyond all recognition", ali to nema nikakve veze sa tim, sviđalo nam se to kako zvuči i to je bilo dovoljno.

HC: Fubar čine članovi koji su u muzici od svojih klinačkih dana i koji su svirali u velikom broju bendova. Tako ste istrajali preko 3 decenije i 2016. godine ste formirali ovaj bend. Da li je lako biti rock and roll, punk odnosno ta drugačija muzika u zemlji Srbiji i maloj sredini kakva je Negotin imajući u vidu da su decenijama unazad ovo prostori na kojima caruju „crne hronike i harmonike“?
FUBAR:
Mi smo, verovatno, dovoljno ostareli pa smo ukapirali da je to „koliko je teško u r.n.r", ustvari teško sranje. Tako je kako je decenijama, ništa se bitno kod nas za zadnjih 30 godina nije promenilo, čak nam je i lakše, ne moramo više da se grebemo za opremu. A to kakva se „muzika” sluša, na to niko nije primoran, dobro je da postoji širok izbor, a postoji (web, bandcamp, fb...), pa ko kako voli, demokratija. 

HC: Luča je oduvek bio panker, Miloš je više orijentisan ka čvrćem zvuku pre svega metalu, Zeka se uklapao u bilo koju varijantu. Kako ste uklopili žanrove, da li je to bilo od pomoći ili to zapravo nije ni bitno jer je samo važna muzika i ideja koju nosi takva muzika?
FUBAR:
Prvo, Zeka je najkomplikovaniji, da se razumemo. To što smo prilično različiti po izboru muzike, to nas ustvari i drži, da svi slušamo Ramonese verovatno bi se trudili da i mi slično zvučimo, ovako još uvek ne možemo da se nađemo, što nas prilično raduje. Na probama se niko nikome ne meša u posao (osim Zeke), a u stvari svi radimo na istoj stvari, ko negotinski letnji vašar.

HC: Recite, za one koje ne znaju, šta je to NITOGEN.
FUBAR:
Nitogen je Negotin čitano od pozadi, mislim da je autor toga naš prijatelj Dobrica Čakarević (јереј ерп у егзилу), koji je to dao kao ideju za naziv benda koji je to prihvatio i bio prilično aktivan devedesetih, a posebno značajan za NG alternativnu scenu. Nitogen je ustvari nešto mnogo više od samog benda, ali o tome bi mogli do jutra.

HC: Domaći bend(ovi) za preporuku.
FUBAR:
Slonz, Irvas, Hurleur, Empathy Soul Project, Replicunts...

HC: Neminovno je da pomenem i klub Cinema koji je obuvek bio taj underground ne samo u Timočkoj Krajini već i celoj istočnoj Srbiji ali i šire. Luča kao vlasnik ali i dosta vas kao njegovi ortaci ste jedna ekipa koja se trudila da održi taj zvuk i samim tim odnos prema životu u životu. Mnogo bendova je sviralo u Cinemi. Recite nešto o tome.
FUBAR:
Da bi se pričalo o Cinemi trebalo bi da se previše kuka, kako je bilo teško i sva ta sranja... Cinema i dalje radi, to što više nema živih svirki, Fabrika, projekcija... to nije do nas mi smo se trudili, nama je u novoj jednako dobro kao i u staroj.

HC: Ko je bio Boban Miličić imajući u vidu da Fubar i ima pesmu o njemu?
FUBAR:
Eto, Boban je Nitogen! Inače je pesma koju sviramo „St. Boban Miličić”, pesma Bemwejaca, još jednog u nizu značajnih aktera negotinske underground scene. A Bokila je jedan od retkih koji je zapravo živeo R.n.R.

HC: Šta možete poručiti klincima koji dolaze a žele da se bave takvom muzikom.
FUBAR:
Da recimo odluče na koji način da budu drugačiji i da se slepo drže toga, da koliko god im ne ide da naprave pesmu, da sve jedno prave svoje pesme i naravno da treniraju jer bez toga ništa od ovog ranije navedenog ne vredi.

HC: Sada jedno glupo pitanje. Da li je punk mrtav?
FUBAR:
Pitaj Zeku!

HC: Muzika za preporuku. Knjiga za preporuku. Film za preporuku.
Luča:
Muzika: Fidlar, The Metz. Knjiga: Orlovi rano lete, Recepti Lepog Brke, Film: Ex Drummer (2007), The Green Butchers (2003).
Miloš: Muzika: Vampire (SWE), The Godfathers, Wilko Johnson/Roger Daltrey… Knjiga: To build a fire and other stories – Jack London. Film: Jagten, El Dia de la Bestia, Paris Texas…
Zeka: Muzika: The Neal Morse. Knjiga: Lovac na zmajeve, Mali Princ. Film: Millennium (trilogija).
Sve aktivnosti u vezi benda pratite na njihovom sajtu.

Intervju uradio Miljan Ristić a.k.a eXperimentSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva