Poznati britanski sastav The Stranglers potekao je iz prve generacije panka i jedini je iz tog muzičkog naraštaja koja je uspeo da u svojoj dugoj karijeri ima čak 23 hit pesme među Top 40 singlova u Velikoj Britaniji. Ogromna popularnost "Strenglersa" delom je posledica uspešnih promena kroz koje su prolazili, ka zvuku koji je od agresivnog „novotalasnog“, prešao ka sofisticiranom pop-rocku. The Stranglers, su svakako najpoznatiji zahvaljući neprolaznom hitu „Golden Brown“, iz kasnijeg dela karijere, koji se i dalje pojavljuje u popularnim filmovima, pa čak i TV špicama.


The Stranglers su osnovani 1974. u Guildfordu, gde su uporno tražili svoj zvuk svirajući po svim pabovima koji su hteli da ih prime dve godine - dok ga nisu uobličili kao ubitačnu kombinaciju -  režećeg basa Jean Jacques Burnela, beskompromisno zajedljivog vokala Hugh Cornwella, vozećih klavijatura Davea Greenfielda, te uvek pouzdanog bubnjara Jet Blacka u pozadini svega. Mada se njihova prva tri albuma „Rattus Norvegicus“, „No More Heroes“ i „Black and White“ smatraju klasičnim pločama „novotalasnog“ doba, zanimljivo je da su objavljena u razmaku od svega 13 meseci, donoseći sa sobom na top liste pregršt tema o kojima se do tada nije previše pevalo, svakako ne uličnim slengom kojim su se obilato služili. Od političkih komentara, do zapažanja o muško-ženskim odnosima - pojava The Stranglersa nikog nije ostavila ravnodušnim.

Uspeh je bio trenutan i The Stranglers su godinama beležili hitove sa svih albuma koje su objavili. Kad su početkom osamdesetih godina napravili zaokret ka sofisticiranom pop zvuku, na albumima „La Folie“ „Feline“ i „Aural Sculpture“, i to su uradili na sebi svojstveni način, oduševljeni  uglavnom temama čiste ljubavi, te uvođenjem rafinirane stilizacije u aranžmane pesama. Tako su dospeli na liste širom Evrope, SAD i Australije, održavajući interes za svoj rad do početka devedesetih, kad ih je originalni frontman Hugh Cornwall napustio. Od tad su nastupali u dopunjenom sastavu, u kome je osim tri osnivača, poslednjih deset godina, dužnost pevača preuzeo ubedljivi Buz Warne.

Uprkos promenama u sastavu, koji su usledili tokom godina, koncerti ove grupe i dalje se smatraju vrhunskim iskustvom, kako je to oduvek i bilo. Fenomen popularnosti koja traje sve do danas, zasniva se na njihovoj pojavi naizgled opasnih, ali ipak prijateljskih otpadnika iz komšiluka. Tokom vremena su pokazali svoje nežnije lice, napravivši neke od lepših pop-rok pesama osamdesetih, ali njihova poruka uvek je ista – buntovnička. Uvek u crnim kožnim jaknama i bez dlake na jeziku, oni su ostali deo moderne definicije britanskog rokenrola sve do današnjih dana, i zato im se uvek rado vraćamo.

The Stranglers-e ćete moći uživo da pogledate u četvrtak 16. avgusta, u okviru Beogradskog festivala piva i besplatno uživate u najvećim hitovima ovog legendarnog muzičkog sastava, iz njihove više od četiri decenije duge karijere.