Prošlo je pola godine od poslednjeg, duplo slavljeničkog Stripburgera. Podsetimo se, bio je to jubilarni 70. broj koji je uz to obeležavao četvrt veka izlaženja ove strip revije. Već duže vreme se ritam izlaženja ustalio na 2-3 broja godišnje, i nekako se novi broj uvek pojavi pred neke praznike (Nova Godina) ili sezonu odmora. Tako da je Stripburger uvek tu da vam te trenutke, kada imate više slobodnog vremena, obogati. 

Ovo, predletnje izdanje jer još jedno redovno. Odavno nije bilo nekog specijala pa verujem da nas i to uskoro čeka. Naslovnu stranu je uradio Atak koji je za ovaj broj priredio i poster koji možete naći u sredini broja. Inače, poster je bio deo i prošlog broja, možda je po sredi neka nova praksa. Elem, Atak je svakako zanimljiva ličnost. Dolazi iz Istočne Nemačke. Rastao je kao panker i strip autor na tada gotovo nepostojećoj strip sceni a danas je uspešni ilustrator i univerzitetski profesor. Intervju prati čitav taj razvoj ali se kroz razgovor priča i o razvoju strip scene, razlike nekad i sad, fan art-u, fanzinima, "visokoj" i "niskoj" umetnosti, uticaju muzike na njegovo stvaralaštvo... Zaista iscrpan intervju. Ništa manje opširan nije ni razgovor sa Izarom, slovenačkim strip autorom koji je čak i više decenija aktivan na slovenačkoj sceni. Slične teme se provlače i kroz ovaj razgovor. Izar je završio filozofiju i Akademiju lepih umetnosti i dizajna pa je zanimljivo kako je uspeo da sve to završi i da je na ispite često odlazio mamuran kako bi bio opušteniji dok odgovara.

Dobro, jasno je da su intervji ostavili utisak na mene. No nemojmo zaboraviti i na reviju stripova autora iz, kao i obično, celog sveta. Češka, Francuska, Španija, Hrvatska, SAD, UK su samo neke od zemalja odakle dolaze autori u ovom broju. Potpuno različiti pristupi, stilovi, teme ali ih sve odlikuje jedno - spremnost da istražuju, eksperimentišu, poigravaju se što formom, što temama.

Nenad