Televizija je u poslednje vreme prebogata visokobudžetnim serijama koje pripadaju naučnofantastičnom žanru.

Tu su serije „Čudnije stvari“, „Zapadni svet“, „Igra prestola“ (epska fantastika a ne naučna, ali šta sad), „Prostranstvo“ i bujica raznih superheroja, pa se čini da televizijskim kanalima nikada nije dosta ovog žanra.

Zašto je tako? Zato što ovakve serije imaju široku publiku i često postanu veliki hitovi.

Netfliks je uložio velike nade u skupu naučnofantastičnu dramu „Digitalni ugljenik“, koja je zasnovana na istoimenom romanu Ričarda Morgana. Radnja se dešava u 300 godina dalekoj budućnosti, u kojoj je društvo izmenjeno novom tehnologijom koja omogućava ljudima da svoju svest digitalizuju i prebace u druga tela. To praktično čini da su smrt i bolesti stvar prošlosti ali samo za jedan procenat stanovništva.

I upravo je to ono zbog čega zvezda serije Džoel Kinaman smatra da je „Digitalni ugljenik“ relevantan danas. Radnja serije se možda dešava vekovima u budućnosti ali on uočava jasne paralele sa današnjicom.

„Mislim da je napredak u medicini sjajna stvar, ali ne ako je on dostupan samo nekolicini ultra bogatih“, rekao je Kinaman „Obzerveru“ i drugim medijima prošle nedelje. „Danas to vidimo u našem društvu, i zbog toga mislim da je 'Digitalni ugljenik' važan, jer nam pokazuje šta nas čeka u budućnosti ako se ne pozabavimo problemom nejednakosti. U Americi, moja generacija je prva koja u proseku živi kraće od roditelja. A u isto vreme, bogati dobijaju takve medicinske tretmane koji im omogućavaju da žive duže nego što su ljudi ikada živeli.“

„Digitalni ugljenik“ se bavi ekonomskim podelama u društvu i načinom na koji utiču na svakodnevnicu. Takođe poseduje izuzetno raskošnu futurističku panoramu koja je kao stvorena za ekran.

Kinaman je to opisao kao „svet napravljen budžetom većim nego za prve tri sezone 'Igre prestola'“ i svi znamo da Netfliks ne žali loženi novac. Uostalom oni se spremaju da samo u ovoj godini  na svoje projekte potroše 8 milijardi dolara.

„Mislim da sam u početku bio pomalo skeptičan videvši izvorni materijal“, objašnjava Kinaman. „Potrebno je puno toga da se ovakva vrsta sveta na pravi način dočara na ekranu. Obično su to u stanju samo veliki holivudski filmovi. A onda sam se sreo sa ljudima iz Netfliksa i Skajdensa, i oni su me sproveli kroz čitav plan snimanja. Shvatio sam da će ona biti nešto jedinstveno i rado prihvatio ulogu.“

Hej, ako je to cena potrebna da zaživi ozbiljan projekat sa jakom socijalnom porukom, Netfliks je spreman da je plati!

Izvor: observer.com / laguna.rs
Prevod: Vladimir Martinović