Digitalni ugljnik (Altered carbon u originalu ) je prvi i, nažalost, trenutno jedini prevedeni roman iz serijala o Takeši Kovaču, iz pera britanskog pisca Ričarda Morgana. U pitanju je mešavina klasičnog detektivskog romana i sajber-panka, na prvi pogled najsličnija delima Vilijema Gibsona i Filipa K. Dika, mada će ljubitelji japanske kulture primetiti i elemente iz serijala Ghost in the shell. Morgan nam predstavlja zanimljivu i uverljivu viziju budućnosti u kojoj je ljudska rasa kolonizovala par planeta veoma  udaljenih od Zemlje i u kojoj je smrt pobeđena uskladištavanjem ljudske psihe u digitalnu formu koju je moguće učitati u drugo organsko ili neorgansko telo, što je ipak najčešće privilegija imućnih. Ova ideja čini okosnicu knjige jer pokreće bezbrojna društvena i etička pitanja.

Radnja počinje kada jedan od besmrtnih bogataša sa Zemlje unajmljuje hladnokrvnog eksperta-plaćenika po imenu Takeši Kovač da ispita ko stoji iza pokušaja njegovog ubistva i ubrzo se pretvara u zapetljanu misteriju u kojoj se prepliću putevi policije, podzemlja, katoličke crkve, veštačke inteligencije i drugih moćnih igrača.

Za razliku od recimo Gibsona, Morgan čitaocima daje sve sajber-pank elemente „na kašičicu“, dozvoljujući nam da svaki od njih svarimo i razumemo pre nego što se upustimo dublje u priču. Zbog toga u početku knjiga deluje blago priprosto, dok bi se od polovine pretvorila u punokrvnu sajber-pank avanturu. Kreativna oružja koja nisu isklišeizirani „Pju-pju!“ laseri, drvo-pesma sa Marsa, samosvesni hoteli, reklame koje se projektuju direktno u psihu, samo su neki od elemenata kojima će vas Morgan oduševiti. Iako ne probija nove granice i ne ide ispred svog vremena kao njegovi uzori, Morgan uspeva da bogatim svetom i mnoštvom svežih i originalnih ideja učini korak u pravom pravcu u razvoju žanra.

Nenad Pavlović