5 zanimljivih činjenica o romanu ’1984’ Džordža Orvela



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Na današnji dan 1949. godine Džordž Orvel (George Orwell) je objavio jednu od najpoznatijih knjiga svetske književnosti ’1984’. Bizlife navodi pet zanimljivih činjenica o njoj.


1.    Knjiga je objavljenja 8. juna ali čuvena godina nije bila orginalni naslov dela. Kako navode izvori Orvel je prvenstveno planirao da knjigu pozicionira u 1980. godinu. Vremenom ona se pretvorila u 1982, da bi se završila 1984.

2.    Naziv Soba 101 nastaje po istoimenoj konferencijskoj prostoriji na BBC-u. Tokom Drugog svetskog rata morao je da se dosađuje u ovoj prostoriji po ceo dan kada je radio u Ministarstvu informisanja. Takođe, ministarstvo u kojem je radio bio je lajtmotiv za Ministarstvo istine iz romana, u kojem radi protagonista dela.

3.    Italijanski prevod rečenice u romanu u kojoj se priča o satu na kojem je bilo trinaest časova bio je ’jedan’ jer italijani ne spominju broj trinaest. Iako je poznato da na časovnicima ima brojeva samo do 13, ovo je naravno tajna romana, ipak Italijani je nisu uvrstili u prevod.

4.     Aldus Hjuksli je bio Orvelov profesor francuskog. Veliki autor predavao je jednom od budućih najvećih pisaca sveta. Bio je samo devet godina stariji od Orvela odnosno Erika Blera, što je pravo ima Džordža Orvela. Ovaj pseudonim je odabrao iako se premišljao da to bude ’P. S. Burton’, ’Kenneth Miles’ ili ’H. Lewis Allways’.

5.    Godine 1978. Antoni Burges je napisao knjigu 1985. u čast velikom delu Džordža Orvela. Ovo nije jedino delo koje je on posvetio velikom piscu, a Orvel je bio inspiracija mnogim drugim umetnicima širom sveta.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva