“Zapadni svet” je izmislio Čarls Dikens


Zapadni svet (Westworld) je američka televizijska serija kablovske kuće HBO koju su kreirali Džonatan Nolan i Lisa Džoj. Serija je urađena na osnovu istoimenog filmskog klasika iz 1973. godine.

Radnja čitave serije odigrava se u svetu nazvanom Zapadni svet, zabavnom parku napravljenom po ugledu na Divlji zapad koji je naseljen programiranim androidima koji ne mogu da se razlikuju od pravih ljudi. Zapadni svet posećuju bogataši koji su platili ogromnu sumu novca kako bi bili na mestu u kom mogu da rade šta god oni poželeli, bez straha da će ih neko od domaćina ubiti.

Malo je poznato da je slavni engleski pisac Čarls Dikens, još u 19. veku, u jednoj od svojih priča stvorio Zapadni svet. Naime, on je tokom 1837. i 1838. godine objavio seriju kratkih priča u časopisu Bentley’s Miscellany. U jednoj od ovih priča (The Full Report of the First Meeting of the Mudfog Association for the Advancement of Everything) sastaje se grupa naučnika koja raspravlja o raznim idejama. Ovom prilikom izvesni gospodin Čopernos iznosi predlog o izgradnji tematskog parka naseljenog autonomnim mašinama koje izgledaju i ponašaju se kao ljudi. U ovom tematskom parku bogati posetioci bi mogli da se iživljavaju nad automatima i da ih uništavaju bez ikakvih posledica.

Postoji još sličnosti između ova dva tematska parka. Zapadni svet prikazuje malo mesto u doba naseljavanja Divljeg zapada, dok onaj koji je zamislio Čarls Dikens oslikava ruralnu englesku sa putevima, mostovima, selima… Dikensov park naseljavali bi i automati policajaca, kočijaša, starica i drugih tipičnih stanovnika engleskog sela.
Izgleda da je jedina razlika između ova dva parka u njihovoj veličini. Čarls Dikens je zamislio da zauzima površinu od deset kvadratnih milja dok se Zapadni svet prostire na više od pet stotina milja.

Kao da su ljudi oduvek imali ideju da zabavne parkove nasele robotima nad kojima će moći da se iživljavaju.

Post a Comment