Dana, 30.4.2018., na veliko zadovoljstvo mnogih fanova iz istočne Srbije, Artan Lili je nastupio u Omladinskom Centru u Zaječaru. Ovo je bio njihov prvi nastup u Zaječaru. I siguran sam da nije poslednji. U prepunom Omladisnkom centru isprašili su ga za medalju. Odlična muzika, odličan nastup, odlična publika. Jednom rečju super vajb. Zvuče mnogo čvršće i žešće nego kada ih slušate u nekoj kućnoj varijanti ili gledate video spotove. Bilo je to mnogo više od noisepopa. Bila je to teška ali ritmična psihodelija koja mi je legla kao pesnica na oko. A zvuče stvarno odlično. Dobro usinronizovani njih četvoro bili su i funkcionisali kao jedno, a do kraja koncerta svojom muzikom i tekstovima načinili su da i mi budemo jedno zajedno sa njima.

Artan Lili su u svoju muziku uložili sve, ljubav, vreme i trud. To se odmah primeti. I slobodno mogu reći, bez imalo preterivanja, da su Artan Lili stvarno bili novi zvuk u gradu, čak i mnogo šire. Njihov zvuk nije samo parao nam uši, već nam je prostrujao kroz dušu, pulsirao u srcu i poigravao sa mozgom. To samo potvrđuje činjenicu da Artan Lili zapravo postupa onako kako i peva (propoveda), da rade najbolje što znaju. Iz duše. Sa srcem na terenu kad je gusto. Do kraja. To se vidi. To se čuje. To se i oseća. A ujedno i potvrđuje činjenicu da su oni pravi profesionalci u svom poslu. Zato ih i volim. Zato ih i poštujem.


Svaka numera koju su tada izveli (a odsvirali su i dve nove) unosila je sve veću euforiju kod publike da bi bi kulminacija bila na poslednjoj stvari koju su izveli „Nije svejedno“. Svi su bili oduševljeni i ispunjeni pozitivnom energijom. I publika i članovi benda. I to se osećalo u vazduhu i videlo na licima prisutnih. Duše napunjene pozitivnim vibracijama. Koncert za pamćenje.

Po završetku koncerta svako od prisutnih, ko je želeo, mogao je da se fotografiše sa članovima benda i da sa njima proćaška u jednoj opuštenoj atmosferi. To je ono što klupskim svirkama daje onu posebnu draž. Publika je prisnija sa muzičarima, ima priliku sa njima da se upozna, komunicira, popije piće. Zato mi je mnogo draža takva vrsta dešavanja, za razliku od velikih koncerata gde sem gužve i masovnosti i nema šta drugo da se vidi i oseti.


Ono što mi se najviše dopada kod benda poruka, odnos prema životu koju nose njihova muzika i tekstovi. A to je da čovek kao ljudsko biće i pojedinac treba uvek da se trudi, da se bori, da bude iskren prema sebi i da ne živi u zabludama, da nije sve u lovi, da je sve u ljubavi, da bez obzira na sva sranja kojima smo okruženi i koja nam se dešavaju treba uvek imati snage i volje da se gura napred. Da ne treba čekati druge da se pokrene revolucija. Nego da svako od nas bude ta revolucija. Jedino tako može se nešto promeniti na bolje. Revolucija se treba najpre dogoditi u umu svakog pojedinca. 
Nadam se da je sinoćni nastup Artan Lililja bio pokretač  revolucije u umu i duši makar samo jednog od prisutnih, jer sve počinje od broja 1. A muzika je ta koja može da menja i ulepšava ljudski život. Zato je svakodnevno i slušam. Zato i slušam Artan Lili, jer me teraju da se trudim i borim. Daju mi snagu i volju. A nije to mala stvar. Biti nečiji podsterk i stimulans. A ujedno i veliki užitak.

Zato, hvala vam drugari za predivno veče. Napunili ste nam baterije tako da sada možemo mnogo lakše da pustimo da ljubav vuče stvari. I da „Lili“ je prelepa.


tekst: Miljan Ristić a.k.a eXperiment
Fotografija: Mikica Andrejić