Bend: Radiofoniks
Album: s/t
Godina izdanja: 2018
Izdavač: samizdat
Žanr: power pop, (indie) blues rock

U vreme najveće moguće krize devedesetih godina XX veka, tako kažu, cvetali su mnogi bendovi čiji radovi i sad polako isplivavaju na površinu, a da su za sobom ostavili neki trag ili u novom milenijumu nastavili gde su stali tad.

Ovaj put nije reč o bendu iz te epohe: Radiofoniks je novi sastav sa ljudima koji su već prisutni na sceni, od kojih ću istaći tekstopisca i pevača Vladicu Radojevića, poznatog po radu u, takođe sjajnom bendu Blues Rezervata.

Istoimeni EP Radiofoniks-a se pojavio pred slušaocima krajem marta (dakle, sveža krv), donosi 4 pesme koje stilski podsećaju na zlatne momente bendova kao što su Vampiri, Kristali i još poneki (kojih trenutno ne mogu da se setim), a da su u svoj pop/rock zvuk uvodili elemente country-a, blues-a, neprimetnih zbog pevljivosti i uopšte šarma tih pesama. Volim navedene bendove, jer me podsećaju na rano detinjstvo (naročito Vampire). Prvo što sam primetio jeste da je produkcija fantastična, a producent izdanja je Robert Telčer iz Velikog Prezira - sve na mestu, dodatno što celokupni zvuk mnogo evocira na zvuk iz devedesetih, ali opet u modernijem pakovanju, prigodno i za radio (preporučujem radio-stanicama koje iole drže do svog indie/alternative imidža). Ono što me je obradovalo jeste da se pevač oslobodio i da se potrudio sa pevanjem (malo više nego u matičnom bendu), stoga uz odličnu muziku, zaokružena je fina celina.

Iako sam odavno prestao da slušam bendove ovog tipa, EP koji je pred vama mi je zaista prirastao srcu, što zbog nostalgije (koja je neumoljiva), što zbog odličnih pesama koje zaslužuju malo više rotacije na radio-stanicama ili YouTube-u - razlozi su mnogobrojni: odlični power pop sa elementima blues-a, pevljivi refreni i tekstovi koji nisu banalni, a opet jednostavni i smisleni, balans koji je jako teško postići. Radiofoniks je uspeo u tome i jedva čekam da čujem album, ukoliko ga imaju u planu. Do tad, vrtite EP.

Desya Lovorov