tekst: Roberto REKIONI
crtež: Anđelo STANO & Danijele BILJARDO
naslovna strana: Anđelo STANO
broj originala: 341
naslov originala: Al servizio del caos
 

Konačno je stigla i ova epizoda u kojoj se uvodi novi glavni negativac Džon Goust i gde počinje novi story arc za Dilana. Moram reci da sam bio pomalo skeptičan i nisam očekivao ništa posebno od ove epizode, a najmanje od novog negativca, ali Džon Goust me je potpuno razuverio u prvih desetak strana. Njegov dijabolični plan koji počinje sitnicom, a po njegovom proračunu završava se ratovima je nešto potpuno zlo. Ali ne zlo tipa Ksabaras već ljudskije i samim tim i strašnije. Moram odati priznanje Rekioniju, objedinio je sve ono što prestravljuje Dilana u jednoj osobi. Time ne mislim ni na šta natprirodno i stvari iz noćnih mora kao što su zombiji, vampiri i duhovi. Sa tim se Dilan lako nosi, već mislim na modernizaciju, tehnologiju, korporacije i potrošačko društvo. To je već za njega pravi horor.

Džon je harizmaticni vlasnik multinacionalne kompanije koja zalazi u sve pore modernog društva. Do kraja epizode ispostaviće se da ima i mnogo zlobnije planove od proste zarade novca, a kome on služi neka ostane ostane iznenadjenje iako se to može pomalo nazreti u naslovu. Džon Goust možda nije Ksabaras ali i ne treba da bude, već je negativac za dvadeset i prvi vek pa će biti zanimljivo videti kakve je sve paklene planove spremio za Dilana.
 

Rekionijev scenario epizode je odličan, iako je priča pomalo u drugom planu. Ipak je ovo predstavljanje novog glavnog negativca. On se i ovde bavi socijalnim temama i već se vidi da će to biti standardna stvar u novom, modernom Dilanu.

Priča počinje tako što Džonova  sekretarica, telohranitelj i lični asistent Elizabet Mun unajmi Dilana  da se samo sretne sa Džonom ne bi li mu ovaj dao zadatak da ispita misteriozna ubistva povezana sa novim modelom telefona koji je Džonova firma izbacila na tržište. Telefon je odlična metafora jer nisu li moderni korisnici pametnih telefona veći zombiji od samih zombija iz horor priča i filmova. Dok je Ksabaras pretvarao ljude u zombije metodom virusa i zaraze, Džon Goust radi to mnogo suptilnije, običnim pametnim telefonom. I Dilan će morati da koristi tu paklenu napravu ne bi li rešio slučaj. Telefon poseduje i personalnog asistenta sa veštačkom inteligencijom Irmu, i Gručo će konačno dobiti nekog ko će se smejati njegovim šalama.

Na ovim stranicama videćemo i par gostovanja poznatih ličnosti. Prvo se pojavljuje slavni kuvar poganog jezika Gordon Remzi, a potom i legenda strip scene Alan Mur. Ne gostuje ovde ni kao scenarista ni imenom već su autori iskoristili njegov izgled za lik ekscentričnog dizajnera Maksvela Irvinga koji je dizajnirao pomenuti mobilni telefon. Toliko je dobro nacrtan i napisan da preti da ukrade svetlo pozornice i Džonu Goustu u ovoj epizodi.
 

Što se tiče grafičkog dela, ovog puta imamo duo Andjelo Stano i Danijele Biljardo. Vidi se da je Biljardo odradio veći deo posla. Epizoda je stvarno dobro nacrtana i prepuna je sitnih detalja. Prosto mi je bilo zadovoljstvo da tražim sve reference na pop kulturu i stripove u scenama sa Alanom Murom. Jedina mana je možda što Dilan u par kadrova deluje različito, verovatno zato što su dvojica crtača radila na epizodi. Stanu naravno ne treba predstavljanje a Biljardo je već radio na dosta epizoda o Dilanu Dogu. Po meni ovo mu je najbolji crtež do sada. Korica je ok, i dobro predstavlja šta nas ocekuje u epizodi.

OCENA 5/5

Vladimir Petrović