Muzika se u prošloj godini slušala više nego u prethodnoj, osnovni je zaključak velikog istraživanja koje je sproveo BuzzAngle Music. Njihova analiza je, međutim, otkrila i mnogo više od toga, pa i neke vrlo zanimljive podatke kako piše Variety a prenosi Bosonoga.



Muzika je na različite načine u 2017. slušana za 12,8% više nego u 2016. godini, i to je treća godina zaredom kako konzumacija ove umjetnosti neprestano raste. Najzaslužniji za to su striming servisi, prvenstveno oni koji strimuju audio-snimke, gdje je došlo do porasta od čak 50,3% i dostizanja brojke od 377 milijardi strimovanja tokom 365 dana.
Sa druge strane, prodaje albuma i singlova, bilo u fizičkom ili digitalnom formatu, nastavile su da padaju i došle na tek 14,6% čitavog muzičkog kolača. Rezultati bi bili još gori da nije renesanse u prodaji vinila, koja i dalje traje, te je njihova prodaja za petinu porasla u odnosu na prethodnu godinu.
Kada se uzmu u obzir sve kalkulacije šta se smatra prodajom albuma danas (fizičke prodaje, digitalne i njihovi ekvivalenti), na vrhu je “Divide”, album Eda Širana (Ed Sheeran), sa nešto više od dva i po miliona projektovanih preuzimanja. Međutim, kada su stvarne prodaje u pitanju, ispred Širana su Tejlor Svift (Taylor Swift) i njen “Reputation” sa skoro 1,9 miliona prodatih primjeraka – i to su jedina dva albuma koji su uspjeli da probiju granicu od jednog miliona.

Iako to i nisu neka iznenađenja (ako izuzmemo sve nižu tačku onoga što se smatra uspješnim brojem prodaja albuma), prilično je neobično vidjeti koja je gramofonska ploča bila najtraženija. Naime, jedan album je prodat u 64.175 vinilnih primjeraka, a to je bio “Guardians of the Galaxy: Awesome Mix V.1”! Ako to nije jedan od najslikovitijih primjera sudara kultura unutar kulture, teško je reći šta jeste!

Kada su strimovanja pjesama u pitanju, vraćamo se ponovo na teren očekivanog. Luis Fonsi, Daddy Yankee i njihov “Despacito” prešli su brojku od milijarde, dok je u segmentu isključivog audio-striminga nešto više od polovine tog broja zabilježio Lamarov (Kendrick Lamar) “HUMBLE”. Sa druge strane, Drejk (Drake) je ostao najstrimovaniji umjetnik, jer su sve njegove pjesme na razne načine preslušane u više od šest milijardi navrata tokom 2017. godine.

Žanrovski posmatrano, rokenrol dokazuje da je žilav i još uvijek snažan. Sa udjelom od 22,2%, rok je bio najtraženiji u segmentu konzumacije albuma, ispred hip hopa i popa. Rok publika se pokazuje najvjernijom i u domenu klasične kupovine muzike, pa su izvođači iz ovog žanra prodali najviše fizičkih i digitalnih primjeraka čitavih albuma, dok je svaka druga prodata ploča bila izdanje nekog rokera ili rok benda.