Žanr: Kriminalistički / Triler / Misterija / Drama
Režija: Taylor Sheridan
Glumci: Jeremy Renner / Elizabeth Olsen / Kelsey Asbille
Sličan Film: Fargo (1996)

Ovaj decembar počinjemo kako dolikuje: opisom snežnog filma. Jupiiiii... No, taj sneg u filmu... kako da vam kažem... nije pokretač sreće i euforije kao u većini slučajeva, već nasuprot tome. Konkretno, ovde je pomenuta padavina samo otežavajuća okolnost za aktere, koji ne čekaju Deda Mraza sa poklonima, već agente FBI-a da utvrde uzrok smrti lokalne Indijanke.

(Pre nego što se bacim na samu radnju filma, dužan sam pomenuti Jovanu Perišić koja mi je preporučila ovaj triler)

Priča se odigrava u indijanskom rezervatu po kome naziv filma i nosi ime, gde Corey Lambert (Renner) pronalazi promrzlo telo mlade indijanke, koje odmah identifikuje. Lokalna nesretnica se odazivala na ime Natalie, i nekada je šurovala sa njegovom preminulom ćerkom Emilie (mrzim ova imena). Ubrzo se u istragu uključuje i novopečeni FBI agent, mlada Jane Benner (Olsen) koja sumnja na ubistvo, uprkos obdukcijskim nalazima koji tvde da je Natalie preminula usled smrzavanja...
Recenzija: Režiser ovog filma, Taylor Sheridan, je dugi niz godina bio jeftini glumac epizodista po krimi serijama, ali onda se nenadano pojavio sa hartijama na kojima su ispisani sjajni scenariji za filmove koji su docnije postali hitovi (Sicario i Hell or High Water), ali je on tu ostao potpisan samo kao autor priče. No ove godine se po prvi put otisnuo u režiserske vode sa svojim scenarijom (pre toga je režirao samo treš horor Vile) i napravio impresivan rezultat. Sheridan je sjedinio nekoliko žanrova i tako stvorio homogenu filmsku strukturu koja će iz gledalaca izvlačiti emocije, neuobičajeno jake za ovakva dela.
Te emocije nisu veštački podvaljene i ne igraju na kartu patetike i sažaljenja, već su plod sudbina ljudi koje pratimo kroz ovo delo, a koje su sasvim realno predstavljene. Sviđa mi se što film ne poentira na taj način i što se striktno ne pridržava tog segmenta kao naročito bitnog (a mogao bi, jer veliki deo publike obožava patetiku), već samo boji mračnu krimi misteriju sa malo ljudskosti.
Ambijent, iako pod snegom, koji u većini filmova simboliše idilu, radost, praznike i sreću, ovde deluje potpuno sumorno i depresivno. Sneg je zapravo mač sa dve oštrice, jer se na njegovoj površini tragovi teže prikrivaju, te agenti lakše dolaze do dokaza, a sa druge strane predstavlja barijeru za dublja traganja, jer je neprohodan i često nepremostiva prepreka.
Jeremy Renner u ulozi kočopernog, gnevnog, pomalo pretencioznog i čoveka koji deluje svemoguće, osvaja gledaoca, iako smatram da se Sheridan malo zaneo dok je pisao karakter Korija Lamberta, pošto u nekim momentima deluje kao da je ispao iz akcione pucačine, te mi pomalo štrči (ne samo zato što svaki njegov ispaljeni metak znači i pogodak, ajde tu su ga pokrili time što je lovac, već zato što se ne uklapa u status tog realnog života, prosto deluje nadljudski).
Kada smo već kod mana, valja pomenuti brojne nerealnosti i klišee, bez kojih bi film bio gotovo perfektan. Isticanje likova za koje znamo da neće poginuti je nekako isuviše tipično, te mi ni to ne ide uz kvalitet koji Wind River poseduje. Međutim, to ne remeti poruku ili poentu koju nam scenarista šalje, već eto, samo može biti trn u oku nama koji ne volimo kad se petparačke fore (uglavnom) bespotrebno „gnezde“ u projekte sa ovakvim renomeom.
Dalje, napetost ovde nije klasična, već ima ulogu asistenta misteriji, koja se prostire većim delom filma. Ono što mi se posebno dopalo jeste momenat saznanja, odnosno razrešenje misterije, koje nije nikakav Boom Twist, a opet je neočekivano i atipično. Tako nečujno, a vrlo efektno.
Wind River svakako vapi za dubljom analizom, jer nije klasičan krimić u kome se rešava slučaj ubistva, no ja ću se ovde zaustaviti, da ne pokvarim potencijalno gledanje onima koje sam zainteresovao za film.
Dobre karakteristike:
  • Jeremy Renner, Elizabeth Olsen i ostatak ekipe
  • Sheridan kao scenarista i režiser
  • Film nije klasična krimi – misterija; elementi drame su pun pogodak
  • Razrešenje i završetak filma
  • Sneg, sneg, sneg...
  • Misteriozna i sumorna atmosfera
Loše karakteristike:
  • Preterivanja i klišei bez kojih se lako moglo
Zaključak: Očekujem neku nominaciju za Oskara, definitivno. Najviše nade polažem u Rennera, a onda i u režiju i sve ostalo. Film predstavlja osveženje jer stapa u sebi ganutljivu dramu i mračan triler koji u kombinaciji deluju nepokorivo. Mislim da ocena govori više od mog: „Obavezno pogledajte!“.
9/10  
Milan Tica