Još nekoliko sati deli nas od uzbudljive premijere pete sezone Vikinga na Pickboxu, veoma hvaljene serije posvećene najpoznatijim imenima nordijske mitologije i istorije. O novostima u petoj sezoni porazgovarali smo sa Majklom Hirstom, tvorcem i piscem scenarija za seriju Vikinzi. 

Peta sezona Vikinga poigrava se sa idejom političke privrženosti opisujući sklapanje i kršenje savezničkih ugovora, ali i gledanje sopstvene koristi nauštrb društvene. Hirst je otkrio da će ovo obezbediti zanimljivu, napetu i dinamičnu sezonu u kojoj neće nedostajati dobre priče:

„Postoji mnogo priča. U sezoni se događaju mnoge stvari koje se poklapaju sa stvarnim načinom funkcionisanja vikinškog društva. Treba imati na umu i da u to doba nije bilo zasebnih država, samo malih, nezavisnih kraljevina koje su neprestano bile u ratu“.

Ono što je zajedničko četvrtoj i petoj sezoni je fokus na Ragnarovoj porodici, ali u petoj sezoni ih zatičemo razjedinjene, zaraćene i posvađane. Dva brata kreću svaki na svoju stranu sveta i pokušavaju da osvoje što veću teritoriju: jedan odlazi do Mediterana i Tunisa, drugi do Islanda. Širenje na nova geografska područja svakako je jedan od lajtmotiva pete sezone, ali nove lokacije snimanja nipošto nisu deo kreativnog procesa, već su inspirisane stvarnim događajima. Hirst napominje:

„Vikinški uticaj je dosegnuo mnoga mesta! Zamislite koliko su te male vikinške kraljevine bile, a koliki su uticaj imale na svet! Ako postoji nešto što se dogodilo kroz istoriju, svakako želim da to iskoristim u svojim serijama, a to i radim sa Vikinzima“. Nova sezona doneće natprirodne elemente u obliku viđenja nordijskih bogova, ali razlika između vizija i jave biće očigledna.

Najatraktivniji novi lik u sezoni svakako je biskup Heamund koga glumi odlični Džonatan Majers, sa kojim je Hirst već imao priliku da sarađuje na Tudorima. Heamund je istorijska ličnost, Saksonac i pripadnik grupe ratničkih biskupa koji su preteče templara, a u priču se uklapa savršeno:

„Kad smo uspeli da u istorijskim izvorima nađemo biskupa Heamunda, našli smo saksonskog ratnika koji može da se suprotstavi Ivaru, Bjornu i ostalim Vikinzima. Neko je sugerisao da mora da ga glumi Džonatan Ris Majers, što je za mene bilo odlično jer je Džonatan, baš kao i biskup, strastven i intenzivan. Želeo sam da u novoj sezoni Vikinga pokažem i paganski fundamentalizam kako bi gledaoci razumeli da je paganizam bilo prava religija u koju su neki duboko verovali. To ćemo videti i na primeru Flokija. Biskup Heamund i Floki su zapravo duboki vernici različitih religija koje ih teraju na slične akcije.”

Na Pickboxu su dostupne četiri sezone Vikinga, a premijera pete sezone Vikinga koja traje sat i po zakazana je za četvrtak, 30. 11. Na Pickboxu će gledaoci moći da prate i ostale epizode ovog epskog istorijskog spektakla – tek nekoliko sati nakon američke premijere.