Bilo ih je ukupno 12, poslednji nije muškarac nego žena, putuju svemirom, vole avanture, menjaju forme, a brod kojim putuju zove se TARDIS. Pogađate? Reč je se o bezvremenoj, kultnoj seriji Doktor Hu koju je producirao BBC.
A ako ste ikada voleli ili još uvek volite ovu seriju, sigurno će vam se svideti i informacija da Doktor Hu ima svoga mladog naslednika, spinof seriju koja se zove Generacija (Class) i u kojoj glume mlade i talentovane britanske SF nade.


Fantastična i neponovljiva vožnja kroz svemir

Bilo da ste u potrazi za akcijom, dramom, pomalo volite i misteriju, romansu, ali i horor, briljantno napisane epizode ove SF serije sa svakim novim doktorom će vas povesti u nove avanture.
Prvog Doktora ikad publika je upoznala davne 1963. godine, a ovog ekscentričnog, veoma inteligentnog naučnika sa daleke planete otelotvorio je Vilijam Hartnel. Poslednjeg Doktora, stručnjaka za eksploziv, bujnih obrva i kose, od 2013. do 2017. je glumio oskarovac Petar Kapaldi. Preostalih 10 Doktora otelotvorili su glumci poput Meta Smita, Dejvida Tenanta, Kristofera Eklstona, Džona Herta, Pitera Dejvidsona i drugih, a svaki od njih je doprineo ulozi na svoj način.
Serija je fokusirana na glavni lik koji je poznat jednostavno kao Doktor, a zapravo je poslednji vremenski Lord sa planete Galifrej. Doktor putuje kroz vreme i prostor u vremeplovu po imenu TARDIS, ima svoje saradnike, a bori se protiv različitih robotskih i stvarnih bića kako bi druge planete spasio od sudbine koja je zadesila njegovu matičnu planetu. Jedno od glavnih svojstava Doktora je da svoju spoljašnjost može lako da preobrazi u nešto drugo.
Serija koja se pre 54 godine pojavila u niskobudžetnom formatu da bi edukovala decu tokom subotnjih večeri, vrlo brzo se pretvorila u fenomen britanske televizije koji BBC neguje sve do danas.

Ko su Doktorovi legitimni naslednici?

Do sad su prikazana 3 spinofa Doktora Hua čiju produkciju potpisuje BBC, a onih koji su snimani nevezano za BBC bilo je na desetine. Seriju Generacija osmislio je i napisao poznati pisac Patrik Nes (A Monster Calls), a sama serija je namenjena mlađoj publici i ne beži od seksualnosti, homoseksualnosti i tipičnih pitanja koja muče tinejdžere. Jedan od producenata je i Stiven Mofat, kog publika prepoznaje po radu na nekim od najvećih serija današnjice: Šerlok, Parovi, Džekil, ali i Doktor Hu.
Radnja je smeštena u školu Koul Hil koja se pojavila u prvoj epizodi Doktora Hua kao škola u koju je išla Suzan. Škola se takođe pojavljuje u 8. i 9. sezoni serije gde su Klara Osvald i Deni Pink radili kao profesori.
Od likova imamo Čarlija koji je vanzemaljac sa druge planete i poslednji pripadnik svoje vrste, potom su tu srčana Ejpril, genijalka Tanja i zavodnik Ram. Oni zajedno čine prvu liniju odbrane od vanzemaljaca koji kroz vremenske i prostorne rupe dolaze iz svemira. Baš kao i sve šesnaestogodišnjake, junake ove serije muči status u društvu, seks, roditelji, škola, ali se od svojih vršnjaka malo i razlikuju jer se bave i jednim drugim pitanjem – mogućim krajem egzistencije kakvu poznajemo.