U subotu 7. oktobra u kovačičkom klubu Vikend održan je koncert trojice nesvakidašnjih solo muzičara iz Kanade, Austrije i Belgije. Ekscentrični muzičari Christophe Clébard, Rufus Mich i Adreas Klotz su u Kovačici nastupili u okviru svoje balkanske turneje.
 

Prvi je na scenu izašao Christophe Clébard iz Kanade i Brisela. Sam ali impozantan na bini, Christophe svira nešto što bi se moglo okarakterisati kao synth-pank. Poslednji album pod nazivom Suce Moi objavio je za kanadsku kuću Agony Klub Records krajem 2016. godine. Za Clébarda kažu, da su njegovi uživo nastupi su izrazito izazovni za publiku koju stavlja u stanje transa, a njegovi vokalni napad otvara portal ka mračnoj psiho odiseji. Meni se veoma dopao ovaj nastup jer je Clébard vešto kombinovao pevanje, sviranje klavijatura i manipulaciju zvuka. Na sceni je veoma upadljiv (visok, sa kombinacijom ukusnog odevanja i istetoviranih ruku) a njegov nastup je veoma upečatljiv zbog pevanja na maternjem, francuskom jeziku. Potražite ga OVDE.

Mnogo dinamičniji je bio nastup one man projekta New Root Canal. Radi se o solo projektu Rufusa Micha iz Antverpa. Sa imidžom sa kojim pomalo nalikuje na cEvin Keya iz Skinny Puppy, Rufus nije provodio vreme na bini nego je celo vreme skakao ispred bine, pevajući i repujući uz svoju malobrojnu publiku, tek povremeno prilazeći bini da podesi sebi matricu. Inače za Micha kažu da on zapravo rimuje i urla kroz naprsnute i šištave acid/krautrock elektropank numere što u isto vreme uljuljkuje i tera u psihodeliju. New Root Canal iza sebe ima jedan album - New Root Canal (Snail Recordings, 2015) - ali zato nastupa uvek samo snažno. Potražite ga OVDE.

Poslastica za kraj je bio sasvim statični nastup Andreasa Klotza. Ovaj muzičar koji nastupa kao one man projekat Superskin dolazi iz Beča. Za Klotza kažu da stvara vazdušaste, politeksturalne kompozicije sa Lo-Fi patinom, koje nas zavode u horor izmaglicu i prostrane, onosvetske pejzaže. Iza sebe ima tri albuma:  Superskin (SF Broadcasts, 2012), Descent (Baba Vanga, 2014) i Tremors (Sama Recordings, 2014), kao i jedan nastup na RTS-u (Studio 6). U Kovačici je dakle imao jedan sasvim statičan nastup, sve vreme je sedeo i bavio se manipulacijom zvuka stvarajući ambijentalnu muziku nalik saundrekovima za horor filmove. Potražite ga OVDE.

Posle dugog i toplog leta tokom kojeg je ponudio više koncerata za - uslovno rečeno - širu publiku, Klub Vikend je u jesen ušao uronivši svojim repertoarom u mračne i opskurne dubine domaćeg i svetskog muzičkog undergrounda.

Janko Takač