Otvaranje ’’Indirekt’’ festivala
5.10.2017. – 21h
KC ’’Grad’’ - Beograd
Triko (Beograd), Barbarisms (Stockholm)


Beograd je sinoć treći put za redom bio domaćin jesenjoj ediciji ’’Indirekt’’ festivala, koji je svoje korene posejao još 2013. godine u istarskom mestu Umag, gde se održava njegova letnja edicija, koja je zapravo nukleus čitave priče i koja se potom proširila na region. Festival ima za cilj promociju nezavisne umetnosti, gde je poseban akcenat stavljen na muziku i nezavisne muzičare. Ovogodišnji jesenji ’’Indirekt’’ je ujedno i prvi  showcase festival u Srbiji. Na programu će se od 5. do 8. oktobra naći mnoštvo koncerata, ali i konferencija sa velikim brojem predavača na razne teme u vezi nezavisne umetnosti, izdavaštva, marketinga itd.


Otvaranje trećeg jesenjeg ’’Indirekta’’ dogodilo se sinoć, u četvrtak 5. oktobra, u prostorijama Kulturnog centra ’’Grad’’, u beogradskoj Savamali, gde su pred oko 80 ljudi svoje gitare i bubnjarske palice ukrstili Beograđani Triko i skandinavski bend Barbarisms.

Koncert je trebalo da krene od 21 h. Ipak prvi bend večeri i onaj koji je presekao vrpcu ovog veoma značajnog festivala za indie zajednicu, ali i šire, učinio je to sat vremena kasnije. Beogradski sastav Triko čine Milan Bukejlović na bubnjevima i mikrofonu, Boris Milanović na gitari, klavijaturama i za mikrofonom i basista Dragan Mihajlović. U svojih četrdeset pet minuta nastupa, sproveli su nas većim delom kroz svoj album-prvenac ’’Atina Bojadži’’, izdat prošle godine u sopstvenoj režiji. Pesma kojom su započeli predstavljanje auditorijumu ’’Indirekt’’ festivala bila je ’’Kosmoza’’, da bi nakon nje usledila pesma ’’Oblak’’. Najnovija numera, čije ime nismo saznali, bila je ujedno i prva na kojoj se Boris latio klavijatura. Moja malenkost se, nažalost, prvi put uživo susreće sa radom benda, ali verovatno je zbog toga dojam bio znatno jači. Gomila melodičnih tonova, žanrovski rasejanih u indie/alternative rock, post punk/rock, dream pop, pa i shoegaze polja, daju neku prijatnu specifičnost bendu. Pritom moram istaći da se bekvokalne sekvence koje gitarista Boris produkuje izuzetno uklapaju u aranžman i na taj način daju dodatnu draž čitavom muzičkom izrazu. Između pesama ’’Tremolo’’ i ’’Triko’’ došlo je do malih tehničkih problema oko stalka koji je držao mikrofon (ne)spremim bubnjaru Milanu, koji me je svojim pevanjem podsetio na Slobodana Tišmu iz Lune/La Strade, a opet na momente i na Ian Curtis-a. Pesma koja se meni najviše dopala i koje je bila ujedno i poslednja sa liste pesama albuma ’’Atina Bojadži’’, bila je ’’Avgust’’, a ona je prethodila ’’Radnoj suboti’’, koja se našla na prvom EP izdanju, identičnog naziva formatu. Repertoar benda Triko spakovan u jedan školski čas bio je uverljiva naznaka da nas čeka jedan prijatan beogradski muzički vikend u znaku ’’Indirekt’’ festivala.

U 23 časa na binu KC ’’Grada’’ popeo se takođe tročlani sastav, ali ne sa Balkanskog, već sa Skandinavskog poluostrva, imena Barbarisms. Bend je nastao u Stokholmu, slučajnim poznanstvom gitariste Tom Skantze-a i (sada) frontmena Nicholas Faraone-a, državljaninom Sjedinjenih Američkih Država. Grupu su kompletirali dolaskom bubnjara Robin af Ekenstam-a. Ovaj momak nema veći deo desne ruke, međutim, to ga nije sprečilo da uz pomoć proteze koja drži palicu zasvira i da svoj maksimalni doprinos bendu.
Prvo predstavljanje beogradskoj publici započeli su pesmom ’’Prison rules’’ sa prošlogodišnjeg, drugog studijskog albuma ’’Browser’’, da bi se na nju nadovezali numerom sa istog albuma ’’Rico of the White Nights’’. Muzika ovog tročlanog sastava bi se mogla podsvesti pod (american) folk, sa primesama roka i popa. Moram da primetim da je većina pesama aranžmanski i melodijom u znatnoj meri slična, što dovodi do blagog odsustva pažnje kako koncert odmiče. Ipak, reakcija publike je bila uočljiva, pa je sastav nakon svake numere nagrađen aplauzom.
Na povik dobrodošlice koji je neko od posetilaca uputio tokom nastupa, momci su se zahvalili i rekli da im je drago da su ovde, ali sem tih sitnica, komunikacije sa publikom nije bilo u većoj meri. Pesma koja je meni odskočila od ostalih sa set liste bila je ’’Explorer’’ sa self-titled albuma prvenca iz 2014. godine. Sa istog albuma bila je numera ’’Figures of Men’’ kojom su se oprostili od beogradske publike i kojom su zatvorili prvo veče jesenje edicije ’’Indirekt’’ festivala.

U danima koji slede, festival će obilovati dobrom muzikom i to na nekoliko lokacija u Beogradu, uglavnom smeštenih po Dorćolu. Konferencije, bez kojih ova priča ne bi bila kompletna, održaće se 6. i 7. oktobra u ’’Dorćol Platz’’ prostorijama. Oficijelni početak ’’Indirekta’’ se desio, hrlimo u susret onome što sledi.

Nemanja Mitrović Timočanin