Mihai Voda, poznatiji kao Mihai Hrabri (Mihai Vodă - Mihai Viteazul) (1558-1601) bio je Vlaški knez  i prvi ujedinitelj, iako samo na kratko, rumunskih zemalja Vlaške, Transilvanije i Moldavije. Zbog toga su ga u Rumuniji proglasili za nacionalnog heroja.

Povodom godišnjice, na dan tragične smrti Mihaia Hrabrog, 19.08. 2017. izašao je najnoviji (26.) broj rumunskog strip fanzina Sanki koji je u celosti posvećen ovom nacionalnom heroju. Tim povodom promocija fanzina je upriličena ispred spomenika Mihaiu Hrabrom u Krajovi, gde su članovi lokalne strip grupe BDC (Banda Desenata Craioveana) delili primerke fanzina prisutnima i prolaznicima. Održan je i svojevrsni performans sa maskama sa likom ovog nacionalnog heroja, uz slogan "Hrabri je moj, ja crtam", što je i podnaslov aktuelnog broja fanzina.

Sanki je strip fanzin sa najdužim stažom u Rumuniji. Prvi broj je izašao 2004. godine. Objavljuje se na formatu A5 u limitiranom tiražu, kao i u pdf formatu na internet stranici www.syndicart.net/... i distribuira se preko prijatelja i strip entuzijasta. Uređuje ga i izdaje, kao i strip časopis AH BD!, neumorni strip autor i entuzijasta Marian Miresku - Maxim iz Krajove, koga poznaje i naša publika.

U ovom broju Sankija svoje stripove i ilustracije objavljuju Tudor Popa, Kristian Login-Corto, Marian Miresku, Kristian Čomu, Valentin Jordake, Liviu Stefan Kornaču Genea, Bogdan Kelaru, Adrian Barbu, Viorel Prligras, Mirča Arapu, Šerban Angel, Gabriela Rentea kao i naš strip autor Tiberiu Beka.

Naslovnu stranu je uradio poznati rumunski ilustrator i karikaturista Bogdan Petri, koji je i autor nacrta nacrta maske Mihaia Hrabrog koja je korišćena na promociji broja u Krajovi.

Dragan Predić