Dom Omladine, 17. 9. 2017.

Kako sumirati utiske jedne kvalitetne celovečernje ekstremne metal svirke? Činjenica je i da prethodno veče nije manjkalo u pogledu manifestacija, od sportskih do drugih muzičkih, obzirom da je i veliki Sting paralelno držao svoj koncert u Kombank Areni. Međutim, ostaviću to sada po strani i fokusiraću se na događaj u Domu Omladine. Postavku su činili njujorški death metal velikani Immolation, blistoistočni blackeri Melechesh, poljska baterija Azarath, a podršku je pružao mladi italijanski sastav No More Fear. Nažalost, zbog problema sa prevozom nisam uspeo da 'uhvatim' nastup ovih Italijana. Stoga cu preći na nastupe ostalih bendova i, verujte, kvalitetnog zvuka bilo je na pretek.

Poljski bend Azarath predvodi danas jedini preostali originalni član, bubnjar Inferno. Međutim, kao što je dobro poznato, zbog njegovih obaveza prema matičnom Behemothu, njega na nastupima menja Adam Sieržega (ex-Lost Soul). Ne samo to, već se u trenutnoj koncertnoj postavi Azaratha nalazi samo jedan punopravni član, gitarista Bart, a dopunjavaju je session članovi. To se ipak nije osetilo u njihovoj svirci, koja je nemilosrdno uvežbana i hirurški precizna. Moje interesovanje za ovaj bend naglo je poraslo zahvaljujući njihovom odličnom novom albumu “In Extremis”, stoga je posebno obradovalo izvođenje numera poput “At the Gates of Understanding”. Ostatak setliste činile su probrane stare pesme poput “Supreme Beast of Tiamat”, “Christscum” i “Baptized in the Sperm of Antichrist”. Zvuk koji Azarath nudi je sazdan na brutalnim osnovama Deicide i Morbid Angel uz pojedine black metal deonice. Iako publika nije bila preterano upoznata sa njihovim materijalom, Poljaci su pošteno odradili svoj posao i pripremili binu za headlinere.


Turbulentna istorija benda Melechesh dobro je poznata. Predvođeni harizmatičnim frontmenom Ashmedi-jem, ovi nesvakidašnji metalci prešli su trnovit put od rodnog Izraela do Evrope i građenja međunarodne karijere. Slično Azarathu, u današnjoj live postavi se nalaze session gitarista i bubnjar, koji menjaju originalne članove Molocha i Lord Curse-a. Njihovom pojavom na bini atmosfera u publici dostiže vrhunac, jer je ovo vec treći put da nas posećuje Ashmedi sa svojim saputnicima. Posebno raduje veliko prisustvo pripadnica lepšeg pola u prvim redovima tokom njihovog nastupa. Iako trenutno ne promovišu album i polako spremaju novi, Melechesh su se pristojno osvrnuli na poslednje ostvarenje “Enki” odsviravši tri pesme sa njega. Takođe su se prošetali i kroz svoju diskografiju (izuzimajući prva dva albuma), pa smo imali prilike da čujemo “Grand Gathas of Baal Sin”, “Triangular Tattvic Fire” i “Rebirth of the Nemesis”. Vidno raspoloženi frontmen je održavao odličan odnos sa publikom. Zaista se nadam da će nas Kraljevi vatre ponovo posetiti, jer su još jednom održali nastup za pamćenje.

Usledila je nešto duža pauza, prouzrokovana tehničkim problemima. Na sreću, broj ljudi i njihov entuzijazam nije opao kada su se Njujorčani pojavili na bini oko ponoći. Obzirom da su i oni objavili fantastičan novi album “Atonement” pre nekoliko meseci, setlista je bila poprilično orijentisana ka njemu - čak 8 novih numera od odsviranih 14. Pa ipak, to nije smetalo da se uzavrela atmosfera nastavi već od udarne “The Distorting Light”. Čuveni Bob Vigna je dominirao na sceni svojim originalnim pokretima i disonantnim rifovima, dok je njegov kum Ross Dolan nemilosrdno izlagao priče horora i užasa, kako podzemnog, tako i ovozemaljskog. Novi gitarista Alex Bouks se solidno uklopio u bend uprkos statičnosti, dok je bubnjar Steve Shalaty lomio ritmove i vrteo prelaze k'o od šale. Podsetili su nas i na neke skorašnje radove poput “Kingdom of Conspiracy”, ali i vanvremenske klasike “Into Everlasting Fire” i “Nailed to Gold”. Veče su priveli kraju epskom “Unholy Cult” koja je izazvala euforiju u publici.

Nakon koncerta, članovi bendova omogućili su fanovima da se slikaju s njima i malo čavrljaju. Ugodan kraj ove izvanredne večeri. Možda sam subjektivan, ali je ovo bio jedan od boljih extreme metal paketa koji smo imali prilike da gledamo u Srbiji ove godine. Ostaje nada da će nas slične kombinacije bendova posećivati već u bliskoj budućnosti. 
Kompletnu galeriju pogledajte na našoj fejsbuk stranici.

Dejan Pavlović