Epski, glasno, transcendentalno: Devin Townsend Project u Beogradu



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Beograd, Dom Omladine, 15. 8. 2017. 

Ludi genije moderne muzike, Devin Townsend, posetio je po prvi put srpsku prestonicu i sa svojim Project-om pokazao zašto je unikatna pojava na sveukupnoj muzičkoj sceni danas. Tokom poslednjih 25 godina, ovaj blesavi Kanađanin bavio se raznim muzičkim stilovima, među njima ambient, country i punk, ali je ipak najviše traga ostavio u metal muzici. Svojim rušilačkim projektom Strapping Young Lad nudio je haotični miks death metala i industrial buke, dok je na svojim solo radovima nudio nešto sofisticiraniji zvuk koji bi se mogao podvesti pod široki kišobran progressive metala. Pokušavši da stabilizuje postavu koja bi pratila njegove solo nastupe, isprva kao The Devin Townsend Band, a danas kao Devin Townsend Project, „HevyDevy“ već nekoliko godina nastupa sa iskusnim muzičarima iz svog rodnog Vankuvera, a na svojim koncertima nudi šaren repertoar koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. 


Beogradski koncert otvorio je norveški bend Fight the Fight, koji je ovom prilikom promovisao svoj istoimeni debi album. Iako je ova hladna zemlja na severu Evrope poznata po hladnim i sirovim zvucima black metala, ovaj kvintet je ponudio nešto drugačije. U pitanju je moderni metalcore zvuk sa dosta clean vokala i semplovima. Posebnu pažnju privukao je pevač Lars Vegas u čijem se glasu mogu čuti Zack de la Rocha, Derrick Green, pa i Chester Bennington, a ceo bend odisao je velikom energijom na bini. Prosto, vidi se da momci uživaju u tome što rade, i ta energija se prenela na publiku, inače uzdržanu prema predgrupama na koncertima ovakvog tipa. Predstavili su se numerama poput „Fight the Fight“ i „Patient Zero“, da bi svoj 35-minutni nastup priveli kraju pesmom „The Edge“. 

Tačno u 21.30 kako je prethodno i najavljeno, nakon kraće intro teme na binu izlazi famozni Project i uz Devinove obavezne komične komentare započinje nastup numerom „Rejoice“. Devin ne krije svoje zadovoljstvo i uz osmeh se neprestano zahvaljuje publici. Njegova ekipa ga prati u stopu: Ryan Van Poederooyen i Brian ’Beav’ Waddell polažu jak groove temelj, na koji Mike St. Jean dodaje ukrase pomoću klavijatura i semplova, dok su Dave Young i sam Devin zaslužni za masne, moderne rifove po kojima je Kanada nadaleko poznata. Posebno priznanje se mora odati Devinovom glasu koji i dalje ostavlja bez daha uprkos godinama. Iako DTP promoviše fantastični novi album „Transcendence“, repertoar je bio sastavljen od pesama iz (skoro) svih faza Devinove karijere, (očekivano) zaobišavši lude godine Strapping Young Lad-a. Tako smo, pored dve kompozicije sa novog albuma, „Stormbending“ i „Failure“, mogli čuti i pesme iz perioda Ocean Machine („Night“), The Devin Townsend Band-a („Deadhead“, koja je izmamila ubedljivo najveće ovacije), kao i sa rock opere o vanzemaljcu Ziltoidu („March of the Poozers“, „Hyperdrive“). 

Nakon kultnog klasika „Kingdom“, bend se povukao sa bine, uz Devinovu sarkastičnu izjavu da će se svakako vratiti, ali da se trenutno osećaju kao rock zvezde i žele da čuju publiku kako ih doziva nazad. Posle par minuta, Townsend se sam vraća na binu sa akustičnom gitarom. Usledilo je nešto što bi se moglo opisati kao kombinacija koncerta i nastupa stand-up komičara. Uz neprekidnu šalu, Devin je na licu mesta komponovao novu ’pesmu’ „Balls Deep in Tears“, da bi uz učešće publike i brojne doskočice izveo „Ih-ah!“ koju je posvetio ’novoj, poboljšanoj verziji Rihanne’. Predstavivši članove svog Project-a, Devin je uz njihovu pratnju izveo još jednu novu pesmu, „Higher“, a potom se dugo pozdravljao sa publikom u prvim redovima. Uz zvuke latino ritmova sa razglasa i Devinov ples uz iste, veče je privedeno kraju. 

Koncert Devin Townsend Project-a je bio za pamćenje, a nadamo se da će kroz koju godinu doći i do reprize. Sve pohvale organizatorima na ispoštovanoj satnici, kao i bendovima i publici na odličnoj atmosferi i visokom nivou energije. O Canada, we stand on guard for thee! 

Dejan Pavlović 



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva