Američka muzička industrija danas vredi 17.2 milijarde dolara, pokazuju podaci agencije PwC. I više od polovine tih prihoda dolazi od koncerata.

Striming je eksplodirao. Međutim, najveća zarada u muzičkoj industriji dolazi od „živih“ događaja. Prihodi od koncerata obuhvataju 43 odsto ukupne zarade, a festivali beleže ogroman rast. Sponzorstva velikih brendova na događajima obezbeđuju dodatnih 12 odsto zarade.

Muzička industrija u Americi prihoduje danas 17.2 milijardi dolara godišnje, što je rast od 11 odsto u odnosu na 2012. godinu. To je sjajna vest za one koji su fokusirani na žive događaje, striming servise i vinile. Drugi sektori nažalost i dalje „krvare“ i muče se, što se naročito odnosi na industriju CD-ova i downloada. Projekcije kažu da će obe biti svedene na nivo statističke greške u narednih pet godina, a download servisima preti i potpuni nestanka.

Zanimljivo je takođe da je koncertni bum za sobom povukao industriju striminga, ali i povratak vinila, prvenstveno zahvaljujući i dalje aktuelnoj vintidž nostalgiji.

foto: Pixabay

Striming

Striming je trenutno u velikom usponu, a mereno ciframa, on gotovo svake godine podrazumeva povećanje od 99.1 odsto u odnosu na prethodnu.

„Ovaj ogranak industrije je u 2016. vredeo tri milijarde dolara, a do 2021. vrednost će porasti na 7.4 milijarde“, procenili su u PwC-u.

Vinil

Vinil, ma koliko bio robustan i za neke možda nepraktičan, ne gubi na aktuelnosti. U pitanju je ozbiljna proizvodnja, a čak i velike etikete trpe gubitke zbog svakog odlaganja isporuke. Proizvođači su, sa druge strane, nekoliko puta izazivali bes jer su zbog nedostatka vremena odbijali da prime narudžbine nezavisnih i izvođača bez ugovora.

„Većina proizvođača vinila u SAD imaju postrojenja koja su ponekad stara i po 40 godina i potrebna im je modernizacija. Potrebne su nove fabrike da bi proizvodnja neometano tekla. Jedna od takvih nalazi se u Detroitu, ima kapacitet od 5.000 ploča za osam sati i štampala je album Jacka Whitea Third Man“, navodi PwC.

Pored tog primera, postoje i drugi inovatori u ovom poslu. Rebeat Digital iz Austrije danas koristi HD vinil tehnologiju da bi prevladao jaz između potražnje i ponude. Ono što je svakako sigurno jeste da će industrija vinila nastaviti da raste.

Koncerti

Kada je u pitanju koncertni biznis, jedina pretnja koja mu može stati na put je terorizam. Nekoliko puta se to već dešavalo (The Eagles of Death Metal, Ariana Grande), ali za sada nije moguće prognozirati u kojoj će meri ova pretnja uticati na industriju, zaključuje PwC u svom izveštaju.