CDC u današnjem obliku evoluirao je iz niza različitih afiniteta i karaktera samih članova okupljenih oko zajedničke strasti – muzika. Zbog toga, prvi EP ima naslov „Prva čestica: Strast“.

"Svako je donio dio sebe, ostavljajući ga u pjesmama ogoljenog i sirovog. Kroz vrijeme djelovanja, nastojimo postati opcija koja nije onečišćena raznim kompromisima, odgovor na današnju scenu u kojoj se mnogi trude dostići 5 minuta slave ne birajući sredstva, često bacajući svoj umjetnički dignitet pod noge, što je postala redovna disciplina koja podsjeća po mnogo čemu na neke instant zvijezde neukusnog tv show-a. Radimo ono što volimo, sviramo ono što je u nama" - započeli su priču momci iz benda u okviru predstavljanja novog singla - pesme "Plavo".

"Pjesma Plavo najiskrenije opisuje naše poimanje umjetničkog u kojem smo predočili mnoštvo vizuelnih i pjesničkih kadrova. Nastala je nekako u jednom dahu, u jednom akordu, u jednoj boji. Video je urađen pod palicom našeg gitariste Nermina Omerovića. Zajedničkim zalaganjima tražili smo momente koji će najbolje oslikati osjećaje koje njene harmonije bude u nama. Plavo predstavlja, kao uostalom i velika većina naših pjesama, put u sebe, zaranjanje u duboko plavetnilo vlastitog bića. Istraživanje sebe je prvi korak ka promjeni individue, a onda i društva" - zaključili su Crni dani CERN-a.