Još jedna avantura u klubu Feedback. Na status mog prijatelja, gde je iz šale označio bend, odgovara Bojan Slačala: 11. maj, Feedback. Tako brzo, tako neočekivano. Jedva čekam.
   
Ovo je četvrti put da ih gledam uživo; mogla bih još toliko. „Artan Lili“ ne mogu da ti dosade. Smatram da su bend svih žanrova – nalaze se na nekoj granici, te njihova muzika odgovara svima. Brza eksperimentalna pesma od dva minuta, himna o borbi i opstanku u našoj finoj državi ili balada o misterioznom mladiću sa cool nadimkom – hitovi za radio ili underground trake na kasetama – sve je to „Artan Lili“.

Artan Lili, foto: Srđan Stevanović
Novi sastav, ali isti zvuk. Četvrti put – kao i prvi. Svi pevamo i skačemo uz ’’Novi zvuk u gradu’’ i ’’Ako stanemo tu’’. Takođe smo oduševljeni zvukom pesama koje će biti deo novog albuma. Kao i uvek, odsviraju neku pesmu koja treba da izađe, a dostupna nam je samo uživo. Sviđa mi se ova vrsta kolekcije koju imam. Svaki put kada sam imala priliku da ih slušam, na reprtoaru je bila poneka nova pesma koja kasnije postaje zvanični singl. Od ’’Moje stvari’’ do ’’Salonca’’.
   
Protesti dolaze i odlaze. Slušali smo pištaljke i usporen hod nezadovoljnih masa. Žele promene ali nema revolucije. Osetili smo neku vrstu sete kada je graja prestala. Broj protestanata se smanjivao, ali se pojačavao broj komentara ljudi koji se nisu potrudili da donesu promene. Država funkcioniše onako kako je do sada, ali opet svi žele nešto novo. Mislim da je ovo sasvim dobro opisano u najnovijem hitu. Junak numere želi da proglasi svoju pobedu i da donese revoluciju. Njegove reči su pune energije, ali ne dopiru do svih. Sklop ličnosti karakterističan za ove ’’gladne godine’’ – kada mislimo da možemo sve. ’’Nojzična deca’’, ’’ Salonac’’, ’’Profesionalci’’, ’’Na vodi’’ – na šta se svodi domovina Srbija. Ne pevaju ponovo o noćnom životu i radu koji se isplati. Kroz zabavan zvuk i upadljive reči se prenosi jedna iskrena poruka. Sada je država u senci i možda nije tako kasno da se dovede nova revolucija. Što se tiče muzike – uvek, evo primera. Što se tiče društvenih reforma – poslušajmo njih; mogli bismo da se potrudimo. Da budemo salonci što se tiče ideja, a ne stila života.
   
Da li da završim onako... uobičajeno? Da! Jedva čekam sledeći nastup. To govorim za svaki do sada, otkako sam se upoznala sa njihovom muzikom. Jedva čekam da objave ’’Jutro’’, jedva čekam recitovanje svih tekstova. Do sledećeg puta, srećno sa revolucijom.
P.S. Pozdrav za novog gitaristu i fender jazzmaster – prelepa je.

Dunja Todorović